Η CIA ισχυρίζεται ότι η Huawei χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν (κυρίως) τις Ευρωπαϊκές χώρες να μπλοκάρουν τη Huawei από τις υποδομές των δικτύων 5G (και όχι μόνο) φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό, μιας και η Γερμανία έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για να συμμετέχει κανονικά η κινέζικη εταιρεία στους σχετικούς διαγωνισμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να μαλακώνει τη στάση του.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να παρατούν το παιχνίδι και μάλιστα κυκλοφορεί μια αναφορά από την Κορέα που θέλει ακόμη και τη CIA να πιέζει τις αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες των χωρών με την πρόφαση πως η Huawei χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα The Times αναφέρει πως η CIA φωτογραφίζει ως χρηματοδότες της Huawei των Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και ένα τρίτο "παρακλάδι" της κινεζικής κυβέρνησης. Η ενημέρωση αυτή έφτασε στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας από τις αρχές του 2019.

Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην ιστοσελίδα The Times ότι "πρόκειται για εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες από ανώνυμες πηγές χωρίς καμία απολύτως απόδειξη". Άλλωστε, οι ισχυρισμοί της CIA (εάν τους θεωρήσουμε αληθινούς) δεν αναφέρουν κάτι σχετικό με κατασκοπεία, απλά υπαινίσσονται πως η Huawei έχει λάβει κάποιου είδους καθοδήγηση από την κινεζική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί καμία απόδειξη από τις ΗΠΑ που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς για βιομηχανική κατασκοπεία ή "backdoors" για την παρακολούθηση των χρηστών στον εξοπλισμό της Huawei.

[via]

Loading