Ηλιακό φως σε εσωτερικό περιβάλλον με την τεχνολογία COELUX, χωρίς παράθυρα! [Video]

CoeLux_Spa_72

Γυρίστε τον διακόπτη στο ηλιακό φως για ένα φωτεινότερο μέλλον

  • Ασθενείς σε νοσοκομεία, υπάλληλοι γραφείων και επιβάτες των μέσων συγκοινωνίας θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ωφεληθούν από την τεχνολογία COELUX που φέρνει τον ηλιόλουστο ουρανό στον εσωτερικό χώρο!
  • Το εγχείρημα βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα καινοτόμων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καινοτομίας 2014 τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και θα αποσπάσει μερίδιο από τα 58 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού.

Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, εν τούτοις έχετε την αίσθηση ότι ο ήλιος σας χτυπά στο πρόσωπο. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι τώρα δυνατή χάρη στο πρόγραμμα COELUX, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναπαράγει τα φυσικά και οπτικά εφέ του φυσικού φωτός σε εσωτερικούς χώρους με την προσομοίωση της διάχυσης και μετάδοσης του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιρας. Έχει αποδειχτεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει θετική επίδραση στην άνεση και την ευεξία που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς και υπόγειους χώρους.

Με την ενσωμάτωση της τελευταίας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας LED μέσω ενός εξελιγμένου οπτικού συστήματος που χρησιμοποιεί νανοδομημένα υλικά σε ένα σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας, το COELUX όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια επαναστατική καινοτομία στη σύγχρονη βιομηχανία φωτισμού και σχεδιασμού, αλλά και να τονώσει την ευημερία των πολιτών της Ευρώπης και εκτός αυτής.

CoeLux_Office_72

"Με το COELUX, μπορεί κανείς να έχει λιακάδα κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται" λέει ο καθηγητής Paolo di Trapani, συντονιστής του προγράμματος και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια στο Κόμο της Ιταλίας, ο οποίος οδηγήθηκε στην έρευνά του κατά τα τελευταία 10 χρόνια από την επιθυμία να αναδημιουργήσει το φυσικό φως.

"Όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις τη μυρωδιά ενός αρώματος ή το χρώμα του τροπικού ήλιου, εξίσου δύσκολο είναι να περιγράψεις την ανάταση που προκαλεί το COELUX και η οποία οφείλεται στην αντίληψη του άπειρου χώρου που δημιουργεί η τεχνολογία. Πράγματι, οι μαρτυρίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν ότι ακόμα και κλειστοφοβικά άτομα νιώθουν ευτυχισμένα και χαρούμενα όταν εκτίθενται στο φως του COELUX, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων χωρίς παράθυρα για μεγάλο διάστημα"

Η τεχνολογία ανήκει στην εταιρία “CoeLux Srl” που προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια.

Η ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση της επίδρασης του φωτός στην υγεία και την ευημερία

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός για να αυξήσουν τη γνώση και ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το φως μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία. Το θερμό, τεχνητό, άμεσο ηλιακό φως φωτίζει και τονίζει τα αντικείμενα, κάνοντας πιο ελκυστικούς και φιλικούς τους οικιακούς και δημόσιους χώρους. Το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός τούς δίνει όγκο και σχήμα και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

CoeLux_Market_72

Από την τεχνολογία διάχυσης του φωτός COELUX θα επωφεληθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό ηλιακό φως. Σχεδιάστηκε με επίκεντρο τη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, μπορεί όμως να βρει εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο, σε ξενοδοχεία, μουσεία, αεροδρόμια, υπόγειες συγκοινωνίες, ιαματικά λουτρά, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφους, γραφεία και εργοστασιακά περιβάλλοντα. Άνθρωποι που εργάζονται ή ζουν σε υπόγειους χώρους, είτε λόγω περιορισμών χώρου είτε για να αντιμετωπίσουν ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως π.χ. στον Καναδά ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την τεχνολογία. Το ίδιο ισχύει και για κατοίκους χωρών που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, κοντά στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, που έχουν πολύ λίγο φυσικό φως για μεγάλα διαστήματα του έτους.

Πώς λειτουργεί 

Το COELUX συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία:

  • Την τελευταία τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας LED για να αναπαραγάγει το φάσμα του ηλιακού φωτός
  • Ένα εξελιγμένο οπτικό σύστημα για να δημιουργήσει την αίσθηση της απόστασης μεταξύ του «ουρανού» και του «ήλιου»
  • Νανοδομημένα υλικά πάχους μόλις μερικών χιλιοστών, για να δημιουργήσει τη διαδικασία σκέδασης Rayleigh που λαμβάνει χώρα στην ατμόσφαιρα

Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται σε σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει μια τεράστια γκάμα ευκαιριών και δυνατοτήτων σχεδιασμού για εσωτερικούς αρχιτεκτονικούς χώρους. Οι χρήστες μπορούν να ζήσουν το φως της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Τροπικών με τις τρεις επιλογές που παρέχει το COELUX.

CoeLux_MarketSun_72

Ανάπτυξη προϊόντος και διάθεση στο εμπόριο

Το ερευνητικό πρόγραμμα COELUX χρηματοδοτήθηκε με €2,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Ο καθηγητής di Trapani επιβεβαιώνει ότι “η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη και να καλύψουμε τα έξοδα επίδειξης. Υπήρξε πολύτιμη στο να πείσουμε άλλους επενδυτές να μας υποστηρίξουν. Συνιστούμε ένθερμα και σε άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ, γιατί ανοίγονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες”.

Η τεχνολογία COELUX θα είναι έτοιμη για να βγει στην αγορά προς το τέλος του 2014 και αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τους εταίρους του έργου και το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην παραγωγή, την επίδειξη και την εφαρμογή της . Η παγκόσμια αγορά φωτισμού υπολογίζεται σε 58 δισ. ευρώ και αυτή η καινοτομία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς, δίνοντας ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Michael Jennings, εκπρόσωπος της κας Máire Geoghegan-Quinn, ευρωπαίας Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, δήλωσε

"Πολλοί τομείς της ζωής μας – από την ενέργεια, τις μεταφορές, την ιατρική, την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και την ευημερία – ενισχύονται και μεταβάλλονται δραματικά χάρη στη νανοτεχνολογία. Το COELUX αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για το πώς η επιστήμη μπορεί να μετατρέψει μια απλή ιδέα που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί – να δημιουργήσεις ηλιακό φως – σε απτή πραγματικότητα. Σαφώς και έχει τη δυναμική να επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας"

Περισσότερα για το COELUX εδώ.

Loading