ColorFab: Μια νέα τεχνολογία για να αλλάζεις το χρώμα των 3D printed αντικειμένων μετά την κατασκευή τους [Video]

Σκεφτείτε πόσο χρήσιμο θα ήταν αν μπορούσες να αλλάζεις το χρώμα ενός αντικειμένου όποτε θέλεις και όσες φορές θέλεις. Αυτό ίσως γίνει εφικτό με το σύστημα ColorFab του τμήματος CSAIL από το MIT, το οποίο επιτρέπει την αλλαγή χρώματος σε 3D-printed αντικείμενα μετά την κατασκευή τους.

Τα αντικείμενα που εκτυπώνονται με αυτήν την τεχνολογία είναι κατασκευασμένα από voxels (τρισδιάστατα pixels) που φέρουν το κόκκινο, κίτρινο ή μπλε χρώμα. Τα voxels παίρνουν ουσιαστικά το χρώμα τους όταν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία. Μόλις σταματήσει η έκθεση τους στο υπεριώδες, τα voxels παραμένουν σε ενεργή κατάσταση και το αντικείμενο είναι χρωματισμένο σαν ένα μωσαϊκό με κόκκινο, κίτρινο και μπλε χρώμα.

Η μπογιά τους, όμως, μπορεί να απενεργοποιηθεί και να γίνουν διάφανα όταν εκτεθούν σε έντονο φως στο ορατό φάσμα ακτινοβολίας, έτσι ώστε το τελικό αντικείμενο να διαθέτει ομοιόμορφο χρώμα. Αν για παράδειγμα απενεργοποιηθούν τα κόκκινα και κίτρινα voxels, το αντικείμενο θα έχει μπλε χρώμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τους θα είναι εφικτός ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων, έτσι ώστε η τελική απόχρωση να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων (π.χ. συνδυασμός μπλε και κίτρινου για να βγει πράσινο το αντικείμενο). Η διαδικασία αλλαγής χρώματος διαρκεί περίπου 23 λεπτά, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να μειώσουν τους χρόνους χρησιμοποιώντας πιο ισχυρή πηγή ακτινοβολίας στο ορατό φάσμα ή χρησιμοποιώντας περισσότερη ειδική μπογιά.

Προς το παρόν, το σύστημα ColorFab περιορίζεται στην παραγωγή πλαστικών αντικειμένω, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να εφαρμόσουν κάτι ανάλογα και για τον ρουχισμό.

[via]

Loading