Γερμανική εταιρεία σκοπεύει να γραπώνει τους πυραύλους στον αέρα για να τους ξαναχρησιμοποιεί

Θα έχετε παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι όλες οι ιδιωτικές (και όχι μόνο) πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση αποστολών στο Διάστημα, συμπεριλαμβάνουν ξεχωριστές μελέτες και ενέργειες για την ομαλή προσεδάφιση όσο το δυνατόν περισσότερων μερών των πυραύλων που εκτοξεύονται, έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές.

Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι αυτό της SpaceX που έχει καταφέρει ουκ ολίγες φορές να διασώσει τους πυραύλους Falcon 9, με αποτέλεσμα να μειώνει δραματικά το κόστος των επόμενων αποστολών της. Μια εναλλακτική, αλλά και εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση μας έρχεται από τη γερμανική DLR για τον ίδιο σκοπό.

Σε αντίθεση με τη SpaceX που χρησιμοποιεί τους κινητήρες των πυραύλων για να ελέγξει την κάθοδο τους, η DLR θέλει να κατασκευάσει ένα σύστημα που θα "γραπώνει" τους πυραύλους στον αέρα! Στο αρχικό στάδιο, η σύλληψη του προωθητικού πυραύλου θα γίνεται κατά την κάθοδο του από ένα αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια θα τον ρυμουλκεί προς μια λωρίδα προσγείωσης και έπειτα θα τον αφήνει να κυλήσει σε ομαλή πορεία όπως ένα ανεμόπτερο.

Το project ονομάζεται FALCon (Formation flight for in-Air Launcher 1st stage Capturing demonstration) και συμμετέχουν σε αυτό έξι συνεργάτες της DLR απ' όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές με μη επανδρωμένα ελαφριά αεροσκάφη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της επαναχρησιμοποίησης πυραύλων, καθώς θα απαιτούνται πολύ λιγότερα καύσιμα για την "κύλιση" του πυραύλου από την ενεργοποίηση του κινητήρα για ελεγχόμενη κάθοδο.

[via]

Loading