ΕΕΤΤ: Περισσότεροι από 10 εκατ. τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν μεταφερθεί μέσω φορητότητας

eett_foritotita

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, περισσότερες από 10 εκατ. συνδέσεις, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από το 2004 έως σήμερα, έχουν μεταφερθεί σε νέο πάροχο, διατηρώντας τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό, στο πλαίσιο της διαδικασίας φορητότητας που έχει εισάγει η Αρχή με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά και την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ειδικότερα, από το Μάρτιο 2004 έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, έχουν μεταφερθεί συνολικά 10.119.777 αριθμοί (5.278.836 αριθμοί στη σταθερή τηλεφωνία και 4.840.941 αριθμοί στην κινητή).

Η φορητότητα αριθμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, από το 2004 που επιβλήθηκε επιτυχώς από την ΕΕΤΤ με την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), έχει πλέον αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση των καταναλωτών σε διαφορετικούς παρόχους, καθώς και την πρόσβαση σε περισσότερες και πιο προσιτές επιλογές συνδυαστικών υπηρεσιών σε τηλεφωνία και Internet. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία οκταετία (2008-2015), οι μεταφερθέντες αριθμοί υπερβαίνουν, κατά μέσο όρο, το 1 εκατ. ετησίως, αποδεικνύοντας ότι συνεχώς περισσότεροι συνδρομητές αξιοποιούν τη φορητότητα αριθμού κατά την αναζήτηση ανταγωνιστικών οικονομικών προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο http://www.eett.gr ή στο ειδικό website www.foritotita.gr. Επίσης, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ «Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.

Η ΕΕΤΤ συνεχίζει τις ρυθμιστικές και ελεγκτικές της δράσεις, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους που μπορούν να αποκομίσουν οι καταναλωτές από την αξιοποίηση της φορητότητας, τη διαφάνεια και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των παρόχων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

Α) Δράσεις ΕΕΤΤ για θέματα φορητότητας

Η ΕΕΤΤ έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων ρυθμιστικού, εποπτικού και ελεγκτικού χαρακτήρα για θέματα φορητότητας. Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν οι ακόλουθες:

2002: Έκδοση, κατόπιν σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, του πρώτου Κανονισμού φορητότητας. Ακολούθησαν κατά τα έτη 2003 και 2005 τροποποιήσεις του και κατά τα έτη 2010 και 2013 (κατόπιν αντίστοιχων δημόσιων διαβουλεύσεων), οι εκδόσεις νέων Κανονισμών φορητότητας. Σκοπός τους ήταν:

  1. η εναρμόνιση του Κανονισμού με τις εκάστοτε αλλαγές που επέρχονταν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία
  2. η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών φορητότητας ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, μειώνοντας το χρόνο υλοποίησής της και βελτιώνοντας την ενημέρωση των συνδρομητών για την πορεία των αιτήσεών τους.

2003 & 2013: Διενέργεια δύο ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών για την ανακήρυξη του λειτουργού και διαχειριστή της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), η οποία εποπτεύεται από την ΕΕΤΤ και στην οποία συνδέονται όλες οι εταιρίες για την ανταλλαγή μηνυμάτων φορητότητας, με σκοπό την υλοποίηση της φορητότητας και την ορθή δρομολόγηση κλήσεων στις νέες εταιρίες των συνδρομητών.

2004: Έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ).

2004–Σήμερα: Ανάλυση στοιχείων καταγγελιών συνδρομητών, που υποβάλλονται στον Τομέα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών (ΤΕΚ) της ΕΕΤΤ, σχετικά με ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη φορητότητα του αριθμού τους (άρνηση φορητότητας, καθυστερήσεις κ.ά.).

2014: Παρουσίαση του διαδικτυακού τόπου www.foritotita.gr, που αναπτύχθηκε από τον ανάδοχο του διαγωνισμού για τη λειτουργία και διαχείριση της ΕΒΔΑΦ, για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών.

2015: Επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ περίπου, στις εταιρίες για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι ενεργούσαν κατά παράβαση του Κανονισμού φορητότητας όσον αφορά την απόρριψη αιτήσεων φορητότητας των αριθμών των συνδρομητών τους.

Β) Εξέλιξη φορητότητας αριθμών σταθερής & κινητής τηλεφωνίας

eett_foritotia

 

Loading