Ericsson: Έρευνα για την ενσωμάτωση φωτονικών πυριτίου με στόχο την εποχή 5G [Video]

IRIS_chip

  • Νέα φωτονικά τσιπ πυριτίου αυξάνουν τo εύρος ζώνης, μειώνουν το κόστος και διευκολύνουν την οπτική δρομολόγηση στο cloud και τη 5G εποχή
  • Το πρώτο τσιπ βρίσκεται πλέον στο στάδιο δοκιμών και χαρακτηρισμών
  • Το πρόγραμμα της IRIS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το πρόγραμμα της IRIS, με την καθοδήγηση της Ericsson, έχει δημιουργήσει ένα διακόπτη φωτονικών πυριτίου σχεδιασμένο για να στεγάσει χιλιάδες οπτικά κυκλώματα σε ένα μόνο τσιπ.

Το πρώτο τσιπ βρίσκεται πλέον στο στάδιο δοκιμών και χαρακτηρισμών και εάν επιτύχει, το αποτέλεσμα θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα για τον κλάδο, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα γενιά οπτικών συστημάτων που θα ενσωματώνονται σε μία μόνο συσκευή.

Τα φωτονικά πυριτίου χρησιμοποιούν το πυρίτιο ως μικρογραφία οπτικού μέσου για τη μετάδοση και μεταγωγή δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και τα αποτυπώματα και αυξάνοντας τη χωρητικότητα, κάτι που συνδυαστικά θα οδηγήσει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Ericsson-center

Το πρόγραμμα IRIS, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα με Συγκεκριμένο Στόχο (STREP) στο πλαίσιο του Έβδομου Προγράμματος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (FP7), στοχεύει στη δημιουργία ενός WDM φωτονικού διακόπτη με μεγάλη χωρητικότητα και αναμόρφωση, χρησιμοποιώντας φωτονικά πυριτίου για την ενσωμάτωση μονολιθικών κυκλωμάτων σε ένα μόνο τσιπ.

Ένα τέτοιο τσιπ θα επιτρέπει στους παρόχους να ενισχύουν την απόδοση δικτύων, αυξάνοντας την χωρητικότητα του κόμβου, όπως απαιτείται από τα μελλοντικά δίκτυα 5G και το cloud. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών μεγάλης κλίμακας, όπως η υψηλή ταχύτητα μετάδοσης, μεταγωγής και διασυνδεσιμότητας στο ίδιο τσιπ.

Το βραβευμένο Ericsson Hyperscale Datacenter System 8000 είναι ένα παράδειγμα όπου η τεχνολογία φωτονικών πυριτίου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Με την οπτική του διασύνδεση, αποφέρει σημαντικά οφέλη στους παρόχους κέντρων δεδομένων σχετικά με το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Ο Peter Christy, Research Director της Έρευνας 451 αναφέρει:

"Η οπτική διασύνδεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των κέντρων δεδομένων. Τα φωτονικά πυριτίου βελτιώνουν σημαντικά το κόστος και την ενεργειακή απόδοση. Η πρωτοβουλία της Ericsson για το cloud και το HDS 8000 αποτελούν κάποιες πρώτες κινήσεις στην εμπορική εκμετάλλευση των φωτονικών πυριτίου του κέντρου δεδομένων, και συστήματα όπως αυτό αποδεικνύουν ξεκάθαρα τη δυναμική αυτής της τεχνολογίας"

Ερευνητές της Ericsson στην Πίζα έχουν δημιουργήσει και καταθέσει όλες τις σχετικές προτάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η κοινοπραξία του έργου γίνεται υπό την ηγεσία της Ericsson (Ιταλία) και περιλαμβάνει τους ST Microelectronics (Ιταλία), CEA-LETI (Γαλλία), CNIT (Ιταλία), Πανεπιστήμιο του Τρέντο (Ιταλία), Universitat Politecnica de Valencia (Ισπανία), Technische Universitat Wien (Αυστρία ) και το Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών (Δημοκρατία της Κορέας).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το πρόγραμμα, επισκεφθείτε το www.ict-iris.eu.

Loading