Τα 5 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το CISPA

Πρόσφατα ασχοληθήκαμε με το CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), το νέο επικίνδυνο νομοσχέδιο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων ζητά από ιδιωτικές εταιρείες και ιστοσελίδες την άμεση παράδοση των στοιχείων των χρηστών τους, εφόσον τους ζητηθεί από κάποια κυβερνητική οργάνωση.

Ας δούμε όμως μερικά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το CISPA:

1. To CISPA δεν έχει καμία σχέση με το SOPA

Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι αναγνώστες συγχέουν το CISPA με το SOPA, στην πραγματικότητα όμως τα δύο νομοσχέδια δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Το CISPA έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα και συγκεκριμένα την παράλογη αναζήτηση και κατάσχεση των στοιχείων του χρήστη, ενώ το SOPA με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο. Η μοναδική ομοιότητα τους εντοπίζεται στο γεγονός ότι αμφότερα σχετίζονται με το Internet.

2. To CISPA βελτιώθηκε έπειτα από κάποιες τροπολογίες

Συνολικά 11 τροπολογίες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο CISPA από το ξεκίνημα του, βελτιώνοντας σε κάποιο βαθμό ζητήματα όπως το είδος των πληροφορίων που θα μπορούν να συλλέγονται και το πώς η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές.

3. Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο

Παρά τις όποιες βελτιώσεις, το νομοσχέδιο δεν παύει να είναι επικίνδυνο και ασαφές. Όπως αναφέρει, τα συλλεχθέντα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απροσδιόριστους σκοπούς “εθνικής ασφάλειας”, ενώ δεν καθορίζεται επακριβώς σε ποιους άλλους οργανισμούς θα μπορούν να διαμοιράζονται.

4. Το CISPA δεν είναι το μόνο υποψήφιο νομοσχέδιο στο Κογκρέσσο

Μπορεί το CISPA να μονοπωλεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον, αλλά δύο ακόμη νομοσχέδια και συγκεκριμένα τα ‘Cybersecurity Act of 2012’ (S. 2105) και SECURE IT Act (S. 2151) διατηρούν πιθανότητες να ψηφιστούν.

5. Είναι αμφίβολο αν το CISPA εγκριθεί από τη Γερουσία

Το πιθανότερο είναι ότι η Γερουσία θα ζητήσει νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, δεδομένης μάλιστα της αντίθεσης του Obama που απείλησε να ασκήσει ακόμα και βέτο. Δεν αποκλείεται το CISPA να συνδυαστεί με άλλα νομοσχέδια (όπως τα Lieberman και McCain) κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναψηφιστεί από την Αμερικανική Βουλή πριν φτάσει και πάλι στα χέρια του Obama.

BONUS: Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω Infographic:

[πηγή digitaltrends]

This entry was posted in Featured, Internet, Misc and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.