Η λειτουργία Year in Review ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις και η Facebook απολογείται

facebook_year_in_review_2014

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 2014 η Facebook εμφάνισε σε όλους τους χρήστες την προσωπική τους ανασκόπηση, κάτι που έχει καθιερώσει εδώ και μερικά χρόνια με διαφορετικές εκτελέσεις κάθε φορά. Φέτος, το έκανε με ένα slideshow φωτογραφιών που δημιουργείται αυτόματα από τον λογαριασμό του χρήστη, η επιλογή των οποίων γίνεται μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου ανάλογα με το πόσο δημοφιλείς ήταν (σχόλια, likes, views).

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την ανασκόπηση τους με δικές τους επιλογές και να τη δημοσιεύσουν (εάν και εφόσον το επιθυμούν), αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητα ευχάριστη για όλους τους χρήστες. Ιδιαίτερα η περίπτωση του Eric Meyer ήταν πραγματικά δυσάρεστη, καθώς στην αυτόματη επιλογή του αλγορίθμου είχε συμπεριληφθεί φωτογραφία της κόρης του Rebecca, η οποία απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο από καρκίνο.

Με αφορμή αυτή την ανάρτηση, ο Meyer αποφάσισε να γράψει ένα post στο προσωπικό blog του με τίτλο "Ακούσια Αλγοριθμική Σκληρότητα", στο οποίο τονίζει:

"Γνωρίζω ότι δεν πρόκειται για εσκεμμένο χτύπημα. Η ακούσια αλγοριθμική σκληρόητα είναι το αποτέλεσμα ενός κώδικα που δουλεύει για την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπου οι άνθρωποι βλέπουν τις selfies, τα parties και τις διακοπές τους. Από την άλλη, εμείς που ζήσαμε δύσκολες στιγμές επειδή χάσαμε αγαπημένους ή ξοδέψαμε χρόνο σε νοσοκομεία ή χωρίσαμε ή χάσαμε τη δουλειά μας, σίγουρα δεν θα θέλαμε να δούμε μια τέτοια ανασκόπηση. Στην περίπτωση μου ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό, γιατί έβλεπα τη φωτογραφία της κόρης μου σε ένα χαρούμενο περιβάλλον, σαν να γιορτάζουμε τον θάνατο. Είναι λάθος, αλλά επειδή προέρχεται από τον κώδικα τότε μιλάμε καθαρά για ατυχία. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις έναν αλγόριθμο και να προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις"

Η Facebook ενημερώθηκε για την συγκεκριμένη περίπτωση και ήρθε σε επαφή με τον Meyer, ενώ ο product manager της λειτουργίας Year in Review, Jonathan Gheller, απολογήθηκε δηλώνοντας στη Washington Post.

"Το Year in Review είναι μια διασκεδαστική λειτουργία για πολύ κόσμο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτήν την περίπτωση έφερε στεναχώρια. Οι παρατηρήσεις του κ. Meyer είναι πολύτιμες για να βελτιώσουμε τη λειτουργία και να αποφύγουμε ανάλογα ζητήματα στο μέλλον"

[via]

Advertisements

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Facebook, Internet, Social networks. Bookmark the permalink.