Facebook: Δικαστικά έγγραφα φανερώνουν πως έβγαζε κέρδος από τις in-app συναλλαγές "ξεγελώντας" γονείς και παιδιά

IMAGE: CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Facebook δεν περιορίζονται μόνο στα πρόσφατα σκάνδαλα. Η έκταση που πηραν, ωστόσο, τα τελευταία σε συνδυασμό με την αδυναμία της εταιρείας να διορθώσει τα κακώς κείμενα, έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίσει το "ψαχτηρι" για παλαιότερες υποθέσεις που θεωρητικά είχαν κλείσει.

Πρόσφατα αποσφραγιστηκαν τα δικόγραφα από μια υπόθεση του 2012, που αναμένεται ότι θα αποκαλύψουν με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο κέρδιζε χρήματα από παιδιά χωρίς να υπάρχει διαρκής και ξεκάθαρη γονική συναίνεση.

Η υπόθεση αφορούσε αγωγή που κατατέθηκε από τους γονείς μιας ομάδας παιδιών που αγόραζαν Facebook Credits στους λογαριασμούς τους. Για την ιστορία, το 2016 έκλεισε με συμβιβασμό, αλλά όπως προαναφέρθηκε θα ξαναέρθει στο προσκήνιο λόγω της σοβαρότητας των πρόσφατων σκανδάλων.

Από τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά παίρνουμε μια καλή ιδέα για το πώς αντιμετώπιζε την κατάσταση η Facebook. Το σύστημα που χρησιμοποιούσε για τις in-app χρεώσεις και τα Facebook Credits ήταν πολύ ασαφές τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Όταν γινόταν η πρώτη συναλλαγή, το Facebook αποθήκευε τις πληροφορίες της πιστωτικής κάρτας και στη συνέχεια εξακολουθούσε να χρεώνει την κάρτα όσο εξελισσόταν το παιχνίδι χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά το παιδί ή τον γονιό, υπήρχε η εντύπωση πως απλά ξοδεύονται τα Facebook Credits που αγοράστηκαν σε πρώτη φάση. Ωστόσο, δεν ίσχυε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν λάμβαναν τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών τους.

Η πρώτη αναμενόμενη αντίδραση ήταν να επικοινωνήσουν απευθείας με τη Facebook για να ζητήσουν αποζημίωση για αυτές τις χρεώσεις, αλλά η απάντηση που λάμβαναν ήταν αρνητική. Στην περίπτωση του Angry Birds, ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια της πλατφόρμας που έπαιζαν παιδιά ηλικίας από 5 ετών και το Facebook δεν είχε κανένα δισταγμό να δέχεται τις συναλλαγές χωρίς καμία ενημέρωση ή έλεγχο.

Αυτά προέκυψαν μόνο από τις πρώτες 4 σελίδες της δικογραφίας, η οποία ξεπερνά τις 100. Επομένως, μέσα στις επόμενες ημέρες / εβδομάδες δεν αποκλείεται να έρθουν στην επιφάνεια πολύ χειρότερα παραδείγματα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Facebook έπεισε τους δικαστές να κρατήσουν την υπόθεση σφραγισμένη επειδή "περιελάμβανε πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γιγαντιαία ζημιά στο κοινωνικό δίκτυο".

Σε άλλα νέα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission - FTC) εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου - ρεκόρ ως αποτέλεσμα της έρευνας της για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Καλησπέρα σας....

[via]

Loading