Θα έχετε διαβάσει πάμπολες φορές τους τελευταίους μήνες ότι καλό θα είναι να ενεργοποιείτε τη διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού σας σε δύο βήματα (2FA) σε κάθε υπηρεσία - εφαρμογή που σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό συνήθως απαιτεί να δηλώσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, έτσι ώστε να σας αποστέλλεται κάποιο γραπτό μήνυμα με κωδικό για να πιστοποιήσετε την είσοδο σας στη υπηρεσία. Τι γίνεται, όμως, με αυτούς τους αριθμούς τηλεφώνου που δίνουμε;

Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε για κάθε υπηρεσία-εφαρμογή εκεί έξω, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Facebook μαθαίνουμε για ακόμη ένα "σκανδαλάκι". Το κοινωνικό δίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα 2FA από το 2011 και μάλιστα για πολύ μεγάλο διάστημα απαιτούσε τον αριθμό τηλεφώνου εάν ήθελες να στήσεις μια Facebook Page, με πρόσχημα την ασφάλεια. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ο τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται από την εταιρεία τόσο για το σερβίρισμα στοχευμένων διαφημίσεων (όταν πρόκειται για επιχείρηση), όσο και ως όρος αναζήτησης για κάποιον χρήστη που γνωρίζει τον αριθμό και θέλει να δει το προφίλ της επιχείρησης.

Η ανακάλυψη έγινε από τον ιδιοκτήτη του Emojipedia, Jeremy Burge, ο οποίος είχε δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό του όταν δημιούργησε την αντίστοιχη Facebook Page. Τα χρόνια πέρασαν και η Facebook έπαψε να απαιτεί τον τηλεφωνικό αριθμό για τη λειτουργία 2FA, με αποτέλεσμα ο Burge να αναζητήσει τρόπο διαγραφής του από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του. Εκεί διαπίστωσε ότι η Facebook δεν προσφέρει καμία τέτοια επιλογή και αρκείται απλά στην εμφάνιση του τηλεφωνικού αριθμού μόνο στους φίλους. Επιπλέον, σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός μοιράζεται από τη Facebook στα Instagram και WhatsApp, υπηρεσίες που επίσης της ανήκουν.

Τι κρατάμε απ' όλα αυτά; Εάν έχετε δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό σας στο Facebook, τότε δεν μπορείτε να τον διαγράψετε, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πιστοποίησης σε δύο βήματα (2FA - Two Factor Authentication) μπορείτε να το κάνετε και μέσω εφαρμογών όπως είναι το Google Authenticator.

[via]