FAKE FB - Fake Facebook Profile Examiner, το Chrome extension για να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποια προφίλ είναι ψεύτικα

fake_fb_on_web_store

Το FAKE FB (Fake Facebook Profile Examiner) είναι ένα νέο extension για τον Google Chrome, το οποίο βοηθά τους χρήστες να αναγνωρίζουν αν ένα προφίλ στο Facebook είναι ψεύτικο προτού προχωρήσουν σε αποδοχή αιτήματος φιλίας, έτσι ώστε να αποφεύγουν τους όποιους κινδύνους μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη αλληλεπίδραση μαζί τους. Η δημιουργία ανήκει στον κ. Γεώργιο Δελαπόρτα, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πει δυο λόγια τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη δουλειά του.

fake_fb_in_action

Αρχικά δώστε μας μερικά προσωπικά στοιχεία για εσάς

Κατάγομαι από την πανέμορφη Κέρκυρα. Διέμενα για καιρό στο εξωτερικό και λόγω δουλειάς μου έχω γυρίσει τον κόσμο και έχω εργαστεί σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Είμαι όμως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Είμαι 30 ετών. Το επαγγελμά μου είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Η/Υ και εργάζομαι τα τελευταία χρόνια ως Enterprise Architect. Έχω πάρει το πρώτο μου πτυχίο από το ΤΕΙ της Λαμίας και το μεταπτυχιακό μου από το Kingston University της Αγγλίας (Msc in Networking & Data Communications). Είχα ξεκινήσει και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά άλλα το διέκοψα λόγω εντατικών αναγκών στην εργασία μου και λόγω της ανάγκης του να μετοικήσω στον Καναδά (Βανκούβερ) για να εργαστώ. Τέλος είμαι certified expert Hacker/ερευνητής από το ZDI και έχω δικαιοδοσία να ελέγχω για πιθανές ευπάθειες εταιριών (ανάμεσά τους η Microsoft, HP, IBM, κτλ.) ανά τον κόσμο.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος αναγνώρισης FAKE PROFILES του Facebook;

Το FAKE FB είναι αποτέλεσμα 2 μηνών προσωπικής έρευνας, βασισμένο σε γνώσεις ετών. Ο λόγος που ξεκίνησε σαν έργο ήταν η συνεχής δυσανασχέτησή μου κάθε φορά που κάποιος/κάποια προσπαθούσε μέσω του Facebook να με προσελκύσει παριστάνοντας έναν φίλο ή γνωστό, είτε για να μου πουλήσει υπηρεσίες είτε για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα ή με διάφορους τρόπους, κυρίως απειλές, να μου αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Κάνοντας μια ενδελεχής έρευνα ανακάλυψα πως δεν υπήρχε -και δεν υπάρχει ακόμα- κάποια σοβαρή υπηρεσία που να προστατεύει τους χρήστες αυτού του θηριώδους κοινωνικού μέσου από τέτοιου είδους περιστάσεις. Θεώρησα λοιπόν, ότι είναι μέλημα μου και ευθύνη μου προς τους συνανθρώπους μου να αναπτύξω ένα προϊόν προς όφελος όλων.

Θεωρείτε ότι ένα τέτοιο προϊόν είναι πλέον αναγκαίο στην «παράλληλη πραγματικότητα» του Facebook και γιατί;

Θεωρώ ότι χάρις την τεχνολογία του FAKE FB οι χρήστες του Facebook μπορούν να διαλέγουν με ασφάλεια τα προφίλ των χρηστών που τους ζητάνε να γίνουν φίλοι και να μοιραστούν μαζί τους τα στοιχεία τους. Τέλος, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Facebook (διαφήμιση και εφαρμογές) θα επιλύσουν ένα βασικό πρόβλημα που τους στοιχίζει εκατομμύρια Ευρώ κάθε μέρα λόγω της μη ηθελημένης εμπλοκής τους με αυτά τα ψεύτικα προφίλ.

Εξηγείστε πως λειτουργεί το πρόγραμμα και με ποιόν τρόπο μπορεί κάποιος να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.

Η διαδικασία εγκατάστασης και χρήσης του FAKE FB είναι πολύ απλή και σύντομη. Το FAKE FB λειτουργεί σαν επέκταση (extension) μέσα από τον browser της Google. Τον γνωστό σε όλους μας, Chrome.

Οδηγίες εγκατάστασης:

  1. Πατάτε το λινκ που ακολουθεί: https://chrome.google.com/webstore/detail/fake-fb-fake-profile-
    exam/ikibemjjmdaoeheahednadigldppjdom
  2. Πατάτε το μπλε κουμπάκι που λέει εγκατάσταση στον Chrome.
  3. Πατάτε ΟΚ στις ερωτήσεις και τις οδηγίες.
  4. Το εικονίδιο του FAKE FB θα εμφανιστεί επάνω δεξιά στον Chrome.
  5. Kάνετε επανεκκίνηση του Chrome.

Πλέον, κάθε φορά που ένας χρήστης στο Facebook σας κάνει αίτημα φιλίας και νομίζετε ότι κάτι δε πάει καλά, πατάτε το κουμπάκι με το FAKE FB επάνω δεξιά στον Chrome ενώ βρίσκεστε μέσα στο προφίλ του χρήστη που σας ζητά να γίνει φίλος σας. Εάν ο χρήστης δεν είναι αυτό που λέει ότι είναι το FAKE FB θα σας πει ότι το προφίλ είναι: FAKE (ψευδές).

Μέχρι στιγμής γνωρίζετε τον αριθμό των χρηστών που το έχει εγκαταστήσει;

Το FAKE FB δημοσιεύτηκε πριν 1 εβδομάδα. Μέχρι σήμερα το FAKE FB έχει εγκατασταθεί πάνω από 50 φορές.

Έχετε δημιουργήσει στο παρελθόν αντίστοιχα προγράμματα; Αν ναι ποια;

Για μένα η ασφάλεια παίζει πρωταρχικό ρόλο. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργώ μια εφαρμογή για ένα τόσο ευρύ κοινό όπως το κοινό του Facebook. Όμως στο παρελθόν έχω εργαστεί σε πανευρωπαϊκό έργο με σκοπό την προστασία των πολιτών με την βοήθεια των τεχνολογιών του Internet. Λόγω ειδικότητας ασχολούμαι με την δημουργία πλατφορμών και συστημάτων για πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς και εταιρίες. Τέλος, έχω εργαστεί με τον στρατό και σε ερευνητικά κέντρα ενώ έχω συμβάλει στις διαστημικές τεχνολογίες. (SafeCity)

Βάσει της προσωπικής σας εμπειρίας, τι ποσοστό των υπαρχόντων profiles του Facebook είναι ψεύτικα;

Το FAKE FB θα βοηθήσει στην καταπολέμηση περίπου 81 εκατομμυρίων ψεύτικων προφίλ. Το νούμερο αυτό δεν είναι απλά μια εκτίμηση, αλλά επίσημα στοιχεία από το Facebook.

Απαριθμήστε μερικούς από τους σκοπούς για τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει ένα ψεύτικο profile και πως είναι δυνατόν οι χρήστες να το αντιληφθούν.

Οι κακόβουλοι χρήστες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για:

  • Κλοπή ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων
  • Απειλές με στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών
  • Παρενόχληση

Για το λόγο αυτό γράφτηκε η εφαρμογή FAKE FB. Πλέον οι χρήστες θα ενεργούν προληπτικά και θα έχουν αίσθηση της επικινδυνότητας πριν αποδεχθούν έναν άγνωστο για φίλο.

Θεωρείτε ότι το Facebook εγκυμονεί κινδύνους για χρήστες νεαρότερων ηλικιών ή και παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πως μπορούν να τα προστατέψουν.

Βέβαια. Μια σημαντική και κρίσιμη εφαρμογή της τεχνολογίας του FAKE FB είναι η προστασία των παιδιών και των ανηλίκων στο Facebook. Οι γονείς έχουν ένα εργαλείο σημαντικής αξίας στην κατοχή τους. Πριν καν αποδεκτεί ο ανήλικος γιος ή κόρη τον επόμενο φίλο/φίλη, οι γονείς έχουν την δυνατότητα αξιολόγισης της επαφής. Σε κάθε περίπτωση ο ανήλικος (χωρίς την παρουσία γονέα) μπορεί μόνος του με το πάτημα ενός κουμπιού να γνωρίζει εάν θα πρέπει να αποδεκτεί ή όχι τον ξένο που του ζητά να γίνει φίλος.

Τι είναι το FAKE FB;

Το FAKE FB αποτελεί μια καινοτόμα υπηρεσία με την οποία κάθε χρήστης του Facebook μπορεί με ένα κλικ να βρίσκει ποιά από τα profile που τον προσελκύουν είναι ψεύτικα και ενδεχομένως επιβλαβή. Το FAKE FB είναι ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση άλλα σύντομα -και μέσω της βοήθειας των χρηστών του- θα φτάσει σε ώριμο στάδιο.

Ποια η τεχνολογία πίσω από το FAKE FB;

Το FAKE FB χρησιμοποιεί ένα μικρο-σύστημα ανεπτυγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο μαθαίνει και εξελίσσεται μέσα από την διαδικασία ανάλυσης του προφίλ του προς εξέταση υποψήφιου φίλου. Το μικρο-σύστημα Τ.Ν αξιολογεί με ευριστικές μεθόδους και στατιστικά μέτρα τα στοιχεία του εκάστοτε προφίλ. Τέλος, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης είναι συνήθως στιγμιαίος. Τυπικά το FAKE FB χρειάζεται 1.0 με 1.3 δευτερόλεπτα για να φτάσει σε συμπέρασμα και να ενημερώσει τον χρήστη για το αποτέλεσμα.

Ποια η αγορά του FAKE FB;

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλο εργαλείο στην διεθνή αγορά που να καλύπτει αυτή την ανάγκη και να προστατεύει τους χρήστες του Facebook στο διαδίκτυο. Το FAKE FB καλύπτει ένα τεράστιο κενό σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες του Facebook και 30 εκατομμύρια εταιρίες που διαθέτουν υπηρεσίες.

Loading