Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό 3D chip!

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα νέο είδος μικροτσίπ που επιτρέπει την μετάδοση πληροφοριών σε τρεις διαστάσεις βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποθηκευτική χωρητικότητα! Για τη δημιουργία του μικροτσίπ χρησιμοποιήθηκε το spintronic chip, το οποίο αξιοποιεί την μικρή στροφορμή του ηλεκτρονίου, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει το στάνταρντ στα επόμενης γενιάς τσιπ.

Στη συνέχεια, τοποθέτησαν άτομα από κοβάλτιο, πλατίνα και ρουθήνιο σε τσιπ σιλικόνης και με μια τεχνική λέιζερ που ονομάζεται MOKE διεύρυναν το περιεχόμενο των πληροφοριών της κάθε στρώσης. Ενεργοποιώντας ένα μαγνητικό πεδίο παρατήρησαν ότι τα δεδομένα μετακινούνταν κάθετα στη στρώση από τον πάτο στην κορυφή!Παραδοσιακά, η μεταφορά δεδομένων γίνεται σε μία διεύθυνση (μπρος-πίσω και στο πλάι) αν και η χρησιμοποίηση τσιπ σε 3D δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Η μεταφορά, όμως, δεδομένων σε ένα τσιπ μέσω διαφορετικών στρώσεων είναι κάτι το επαναστατικό και αν η τεχνολογία μπορέσει να αξιοποιηθεί εμπορικά θα δούμε μια τεράστια βελτίωση στην υπολογιστική ισχύ.

[via Engadget]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Hardware, Science, Technology. Bookmark the permalink.