Για το τέλος της εκδήλωσης η Google άφησε την παρουσίαση του λειτουργικού συστήματος Chrome OS, καθώς και του πρώτου Chrome OS netbook με κωδική ονομασία Cr-48.

Σύμφωνα με την περιγραφή της Google, το Chrome OS είναι ένα εξαιρετικά απλό και γρήγορο λειτουργικό σύστημα, κατασκευασμένο έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του συστήματος (λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα), ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλες πλατφόρμες (netbooks, desktops κλπ.).

Μπορούν να το χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα, διαθέτει guest mode (ο χρήστης μπορεί να εισέρχεται στο προφίλ του και από άλλες συσκευές Chrome OS), ενώ όλες οι ενέργειες κάθε χρήστη γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, καθώς το ιστορικό σβήνεται αυτόματα με την έξοδο του χρήστη. Φυσικά, υποστηρίζει και την υπηρεσία Google Cloud Print.

Όλα τα updates γίνονται αυτόματα, τόσο για το λειτουργικό σύστημα όσο και για τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης, με το βασικό firmware να είναι κλειδωμένο έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να το διαφοροποιήσει. Η Google το θεωρεί ως το πιο ασφαλές λειτουργικό στον κόσμο, καθώς όλος ο κώδικας και τα δεδομένα είναι κρυπτογραφήμενα εξαρχής.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του δεν έχει ολοκληρωθεί, και στόχος της Google είναι να προσελκύσει εταιρίες και προγραμματιστές για την μετατροπή του στο ασφαλέστερο και γρηγορότερο λειτουργικό σύστημα. Πάντως, οι πρώτοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Acer, Intel και Samsung, με τα δικά τους Chrome OS notebooks να αναμένονται στα μέσα του 2011.

Σε ό,τι αφορά το Chrome OS netbook Cr-48, διαθέτει οθόνη μεγέθους 12.1'', πληκτρολόγιο χωρίς Caps Lock και Function Keys (τα αγαπητά F1, F2 κλπ.), webcam, ενσωματωμένο WiFi και 3G (συνεργασία με τη Verizon Wireless στις ΗΠΑ), ενώ έχει αυτονομία 8 ώρες σε λειτουργία και 8 ημέρες σε αναμονή. Ενδιαφέρον προκαλεί η απουσία σκληρού δίσκου!

Το παραπάνω θα διατεθεί σε όσους συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Chrome OS και όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να καταθέσετε αίτηση εδώ.

[πηγή Engadget]
Advertisements