Πως τo Google Instant κατέστρεψε τη ζωή ενός άνδρα

instant

Όλοι θα γνωρίζετε το Google Instant, το νέο χαρακτηριστικό της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης που σκοπό έχει να διευκολύνει τη ζωή μας με το να συμπληρώνει αυτόματα το πεδίο αναζήτησης βασιζόμενο μεταξύ άλλων και σε αναζητήσεις άλλων χρηστών.

Η λειτουργία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αστεία καθώς πολλές φορές οι αναζητήσεις των υπολοίπων χρηστών είναι τουλάχιστον περίεργες. Απ´ ότι φαίνεται, όμως, το Google Instant δεν ήταν καθόλου αστείο για έναν άνδρα στην Ιαπωνία του οποίου το όνομα συνδέθηκε με εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ.

Συγκεκριμένα, το όνομα του εν λόγω άνδρα εμφάνιζε πιθανές προτάσεις στο Google Instant σχετικά με εγκλήματα που ο ίδιος δεν είχε διαπράξει ποτέ. Επιλέγοντας οποιαδήποτε πιθανή αναζήτηση τα αποτελέσματα ήταν χιλιάδες.

Ο άνδρας, του οποίου το όνομα για ευνόητους λόγους δεν έχει αποκαλυφθεί, απευθύνθηκε πρώτα στη Google, η οποία και τον αγνόησε. Τελικά, δικαιώθηκε όταν κατέφυγε σε δικαστήριο της χώρας ζητώντας ένταλμα για να αφαιρεθούν οι όροι από τις αναζητήσεις.

Και αν αναρωτιέστε γιατί ο άνδρας έφτασε μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αφού απολύθηκε πρώτα από τη δουλειά του ήταν αδύνατο μετά να βρει κάποια άλλη αφού οι εργοδότες του έκαναν έλεγχο του ονόματός του στο Google και έβρισκαν τα περίεργα αποτελέσματα.

Εν τέλει το δικαστήριο στο Τόκυο ενέκρινε το ένταλμα και διέταξε τη Google να απενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό αυτόματης συμπλήρωσης. Η Google αρνήθηκε να συμμορφωθεί δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγχεται από την ιαπωνική νομοθεσία και ότι η υπόθεση δεν δικαιολογεί την απενεργοποίηση του Google Instant. Προφανώς, η υπόθεση συνεχίζεται στα δικαστήρια.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το Google Instant βρίσκεται εν μέσω αγωγών. Στην Γαλλία για παράδειγμα οι λέξεις “βιαστής” και “σατανιστής” αφαιρέθηκαν από τις αναζητήσεις σχετικά με το όνομα ενός άντρα. Σε εκείνη την περίπτωση, όμως, ο άντρας είχε όντως καταδικαστεί για ασέλγεια εις βάρος ενός ανήλικου.

Η Google, βέβαια, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει αυτόματη συμπλήρωση αποτελεσμάτων αφού την ίδια πολιτική ακολουθούν Yahoo!, Microsoft και το ανερχόμενο DuckDuckGo.

[via DigitalTrends]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Google, Internet and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.