Μπορεί να τα καταφέρνει περίφημα στις Δυτικές αγορές, αλλά αν θέλει να κερδίσει και την τεράστια αγορά της Κίνας, τότε θα πρέπει να συμβαδίσει με τους κανόνες της κυβέρνησης. Ο λόγος γίνεται για τη Google, η οποία ακούγεται ότι εργάζεται επάνω στο project Dragonfly, μια μηχανή αναζήτησης που θα έχει έντονο το στοιχείο της...λογοκρισίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν στη μαύρη λίστα ιστοσελίδες και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τη θρησκεία και τις διαμαρτυρίες, δηλαδή οτιδήποτε θεωρείται ευαίσθητο θέμα για την Κίνα. Το project Dragonfly βρίσκεται υπό ανάπτυξη από πέρυσι το φθινόπωρο και παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης στη CES 2018 τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Intercept, η τελική έκδοση βρίσκεται υπό εξέταση από την κινεζιή κυβέρνηση και αν πάρει την έγκριση της, τότε θα βγει στον άερα σε 6-9 μήνες από τώρα. Η αρχική έκδοση της μηχανής αναζήτησης θα είναι σε μορφή εφαρμογής για mobile συσκευές, μιας και το 95% των Κινέζων έχουν πρόσβαση στο Internet από smartphones και tablets.

Ο τρόπος λειτουργίας θα είναι ιδιαίτερα απλός. Μόλις εντοπιστούν ευαίσθητες λέξεις κλειδιά, θα φιλτράρονται και θα μπλοκάρονται ιστοσελίδες όπως είναι οι The New York Times, The Wall Street Journal, τα πορνογραφικά δίκτυα, τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. Θα εμφανίζεται, επίσης, και το ενημερωτικό μήνυμα ότι "κάποια αποτελέσματα έχουν αφαιρεθεί λόγω των κανονισμών του κράτους".

[via]

Advertisements