Η Google λαμβάνοντας υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία που λένε ότι ένας μέσος άνθρωπος παρακολουθεί τηλεόραση για περίπου 5 ώρες την ημέρα, και υπάρχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, αποφάσισε να ενσωματώσει τη μηχανή αναζήτησης της στις τηλεοράσεις, παρουσιάζοντας το Google TV. Πρόκειται για μια υπηρεσία που θα χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android, browser Chrome και υποστηρίζει πλήρως το Flash, η οποία θα παρέχεται είτε μέσω κουτιών της Logitech ή θα είναι ενσωματωμένη στις Sony HDTVs ή στα Blu-ray players.

Ο χρήστης θα μπορεί να ψάχνει το πρόγραμμα ή το κανάλι που επιθυμεί να παρακολουθήσει μέσω μίας μπάρας αναζήτησης, η οποία εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης υπερκαλύπτοντας οποιοδήποτε πρόγραμμα παίζει εκείνη τη στιγμή, και γράφοντας κάτι στη μπάρα, αρχίζει αυτόματα η αναζήτηση όπως σε έναν υπολογιστή, με την οποία όμως μπορείτε να δείτε και το διαθέσιμο online υλικό.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναζήτηση για τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά House MD και εμφανίστηκαν αποτελέσματα για τα Amazon, Hulu και Netflix, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα για live streaming ή ακόμα και για αγορά DVD. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα DVR για αντιγραφή απευθείας από το Ιντερνετ, ενώ έχει και τη δυνατότητα browsing μεταξύ των σελίδων χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει επιλογή input στην τηλεόραση του. Φυσικά, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του YouTube, με αποτέλεσμα οι επιλογές καναλιών να γίνονται εκατομμύρια! Τέλος, υπάρχει επιλογή picture-in-picture με την οποία μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση και να κάνετε αναζήτηση ή να σερφάρετε στο Ιντερνετ ταυτόχρονα, καθώς και να κρατήσετε bookmarks των αγαπημένων σας καναλιών και ιστοσελίδων.

Σχετικά με το hardware, το Google TV θα συνδέεται στην τηλεόραση μέσω ενός κουτιού, με σύνδεση HDMI, ενώ θα είναι 3D capable, θα διαθέτει ήχο surround και θα υπάρχουν αρκετά περιφερειακά όπως τηλεκοντρόλ, QWERTY πληκτρολόγια και μία νέα εφαρμογή Android, η οποία συνδέεται μέσω WiFi και δίνει τη δυνατότητα για φωνητική αναζήτηση. Ήδη η Sony και η Logitech έχουν υπογράψει συμβόλαια για να παρέχουν όλο το hardware που χρειάζεται το Google TV για να λειτουργήσει, δηλαδή τηλεοράσεις, Blu-ray players κλπ, τα οποία θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, ενώ η Intel θα παρέχει επεξεργαστές Intel Atom για την υποστήριξη του όλου συστήματος.

Το Google TV είναι βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android, θα διαθέτει browser Chrome και πλήρη υποστήριξη του Flash 10.1, ενώ θα έχει πρόσβαση και στο Android Market για διάφορες εφαρμογές. Ακόμη, η Google θα αρχίσει να απελευθερώνει τον κώδικα για τους developers έτσι ώστε να δημιουργήσουν εφαρμογές web και αποκλειστικό software για το σύστημα. Ακόμη, από τη στιγμή που το Android 2.2 Froyo δίνει τη δυνατότητα για ασύρματη εγκατάσταση εφαρμογών, οι χρήστες θα μπορούν να εγκαταστήσουν νέες εφαρμογές στο Google TV από τον υπολογιστή τους. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Android Market, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2011. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

[πηγή Gizmodo]
Advertisements