Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Google I/O 2010, η εταιρία παρουσίασε το νέο open-source video format WebM, το οποίο ελπίζει ότι θα γίνει αποδεκτό από όλους, μετά τις τελευταίες διαμάχες για τα HTML5 και Flash, καθώς η Google πιστεύει στην απελευθέρωση των web standards για την πρόοδο του Ίντερνετ.

Ουσιαστικά, η Google προσπαθεί να απελευθερώσει το VP8 codec, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της με την εξαγορά της εταιρίας On2. Το WebM είναι ένα format βασισμένο στα VP8 video, Ogg Vorbis audio και Matroska (.mkv). Περισσότερο απ’όλα, η Google περηφανεύεται για την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του νέου format, καθώς ισχυρίζεται ότι θα λειτουργεί εξαιρετικά σε φορητές συσκευές όπως notebooks, tablets και handsets. Επιπλέον, για να κάνει μια καλή αρχή, η εταιρία δήλωσε ότι από τις 19 Μαίου οποιοδήποτε video ανεβαίνει στο YouTube σε ποιότητα 720p ή ανώτερη, θα είναι κωδικοποιημένο σε WebM.

Μέχρι στιγμής, οι browsers Google Chrome, Mozilla Firefox και Opera υποστηρίζουν το WebM, αλλά δε γνωρίζουμε ποια στάση θα κρατήσει η Apple απέναντι στο νέο format. Η Microsoft, σύμφωνα με δηλώσεις του Dean Hachamovitch, Internet Explorer General Manager, θα υποστηρίξει το νέο format, και γενικά ο IE9 θα υποστηρίζει και το HTML5, άρα θα μπορεί να αναπαράγει VP8 και H.264 codecs.

Στους συνεργάτες της Google σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνονται οι AMD, ARM, Broadcom, Digital Rapids, Freescale, Imagination, Logitech, Marvel, MIPS, Nvidia, Qualcomm, Texas Instruments, Veri Silicon και ViewCast, αλλά δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς η Intel.

[πηγή WebMProject]
Advertisements