Η Google εδώ και πολύ καιρό διαθέτει ένα εξαιρετικό online μεταφραστικό πρόγραμμα, το Google Translate, αλλά στοχεύει ακόμα πιο ψηλά από την απλή μετάφραση του γραπτού λόγου. Σύμφωνα με τον Franz Och, επικεφαλής του τομέα υπηρεσιών μετάφρασης της εταιρίας, ήδη προσπαθούν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία μετάφρασης για τα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα μεταφράζει τον προφορικό λόγο!

Μιλώντας στο The Times, ο Franz Och δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Πιστεύουμε ότι η μετάφραση speech-to-speech είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και να λειτουργεί ικανοποιητικά σε μερικά χρόνια. Είναι φανερό ότι για να δουλέψει σωστά χρειαζόμαστε μία υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης υψηλής και μία μηχανή αναγνώρισης φωνής πολύ υψηλής ακρίβειας, και εργαζόμαστε ήδη επάνω σε αυτές. Αξίζει να σας πούμε ότι τον τελευταίο καιρό η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι ραγδαία''

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς θέλει να κάνει η Google, δηλαδή θέλει να μεταφράζει μια τηλεφωνική συνομιλία ή να βοηθά τον χρήστη σε εξωτερική επικοινωνία (π.χ. να μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό σε ένα ξένο εστιατόριο). Αν είναι το πρώτο, μια καλή χρήση θα ήταν το κλείσιμο ξενοδοχείου ή επικοινωνία με αντιπροσωπείες σε χώρες με δύσκολη γλώσσα (Κίνα, Ταϊβάν κλπ).

Όμως, από τη στιγμή που τα πάντα γίνονται πλέον online, με τις αποτελεσματικότατες online υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης όπως Google Translate και Babel Fish, μέχρι να καταφέρει η Google να ενσωματώσει μια τέτοια υπηρεσία σε κάποιο τηλέφωνο (λογικά Android), είτε θα είναι πολύ αργά είτε θα έχουν μάθει Αγγλικά όλοι.

[πηγή The Times]
Advertisements