Ερευνητές χρησιμοποίησαν το "μαγικό" γραφένιο για ακουστικά εκπληκτικής πιστότητας ήχου

Ακόμα μία εφαρμογή του "μαγικού" γραφένιου μας έρχεται από ερευνητές του University of California, Berkeley, οι οποίο το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ένα ζευγάρι ακουστικών με συχνοτική απόκριση συγκρίσιμη με αυτή των ακουστικών Sennheiser.

Graphene Earphones

Το εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποίησαν ένα απλό φύλλο γραφενίου χωρίς καμία επεξεργασία, με διάφραγμα 7 χιλιοστών και πάχος μόλις 30nm (νανόμετρα)! Το υπέρλεπτο και πανάλαφρο αυτό φύλλο τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια διοξειδίου του πυριτίου, έτσι ώστε να γίνει η ταλάντωση και να παράγει ήχο.

Στα σημερινής τεχνολογίας ακουστικά χρησιμοποιούνται διαφράγματα που υπόκεινται επεξεργασία έτσι ώστε να μη σχίζονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου. Ωστόσο, το γραφένιο είναι ένα απίστευτα ανθεκτικό υλικό (300 φορές πιο ανθεκτικό από ατσάλι) και αντιλαμβάνεστε ότι με τις κατάλληλες μελέτες (μέγεθος διαφράγματος, πάχος και άλλες παραμέτρους) οι ερευνητές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακουστικά απίστευτης ποιότητας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη και αυτής της εφαρμογής, αλλά και το κόστος τέτοιων ακουστικών γραφενίου, είτε για τη μουσική βιομηχανία είτε για ιατρικούς σκοπούς.

[via]

Loading