Όσοι από σας έχουν πότε αναρωτηθεί για το πιο θα ήταν το ιδανικό κινητό που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες μάλλον θα απογοητευτείτε. Κι ο λόγος είναι απλός: Δεν υπάρχει συσκευή που να αρέσει σε όλους και που να κάνει τέλεια όλες τις δουλειές. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ορισμένες βασικές συμβουλές άλλα και λογικούς συμβιβασμούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την όσο το δυνατό πιο ενημερωμένη και λειτουργική αγορά με βάση τα δικά σας θέλω...

Ξεκινάμε με τη γενική διατύπωση πως η επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι εντελώς προσωπική. Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, τι ευκολίες περιμένει, τις συνήθειές του και το πόσο θέλει να βρίσκεται σε επαφή με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να αγοράζουν νέο κινητό πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Άλλοι αγοράζουν μια φορά και χρησιμοποιούν το ίδιο κινητό για πολλά χρόνια... Η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού έχει το ίδιο κινητό για περίπου 18 μήνες.

Αρκετά με τις αγοραστικές συνήθειες, ας προχωρήσουμε στην ουσία. Η πρώτη (και ίσως πιο βασική για πολλούς επιλογή που έχουμε να κάνουμε) είναι ο καθορισμός του ποσού που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε. Υπάρχουν πολλά και ευέλικτα σχέδια από διάφορους παρόχους που αναλαμβάνουν να καλύψουν τα έξοδα της αγοράς ενός νέου τηλεφώνου, μέσα από σχέδια μηνιαίας συνδρομής, ή ακόμη να καλύψουν ένα ποσοστό της άξιας του με τη συνδρομή σε ένα πακέτο μηνιαίας χρέωσης. Φυσικά, υπάρχει και η πιο ευέλικτη επιλογή της ξεχωριστής αγοράς ενός κινητού και κάρτας sim αλλά με αυξημένο κόστος.

Εξαρτάται από το χρήστη το κατά πόσο θα επιλέξει ένα από αυτά τα πακέτα, δεδομένου ότι έρχονται με το τηλέφωνο που τον ενδιαφέρει. Σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στους ορούς αποδέσμευσης από το συμβόλαιο, αφού υπάρχει περίπτωση ο χρήστης να μην είναι ευχαριστημένος από την υπηρεσία και να επιθυμεί να διακόψει την παροχή της, αλλά να είναι αναγκασμένος να πληρώσει επιπλέον πρόστιμα. Ακόμη, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το συνδρομητικό πακέτο που επιλέξαμε θα είναι εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.

Τα σύγχρονα τηλέφωνα είναι αρκετά “έξυπνα”, έτσι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε αρκετά λεφτά για γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει, όμως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις χρεώσεις διακίνησης δεδομένων από το τηλέφωνο στο διαδίκτυο. Έτσι, η σωστή επιλογή ενός συνδρομητικού πακέτου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη μηνιαία διακίνηση δεδομένων από και προς της συσκευή μας.

Αφού έχουμε καθορίσει στο μυαλό μας ποσά είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, τότε μπορούμε να διαλέξουμε διάφορα μοντέλα που να μας αρέσουν και να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις του τι θέλουμε να κάνουμε με ένα κινητό. Οι τάσεις της σύγχρονης εποχής δείχνουν τα έξυπνα κινητά με δυνατότητες πρόσθεσης επιπλέον εφαρμογών. Κύριοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας τα: iPhone της Apple και οι συσκευές Android με λειτουργικό της Google. Φυσικά υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες έξυπνων λειτουργικών συστημάτων όπως τα Maemo (MeeGo) της Nokia με κύριο εκπρόσωπο το N900 και τα Windows Phone 7 της Microsoft που αναμένονται στα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα πιο άπλα κινητά δεν μπορούν να προσφέρουν τις ευκολίες που χρειαζόμαστε.

Για αυτούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους συνέχεια για να στέλνουν γραπτά μηνύματα, τότε θα ήταν καλύτερη η χρήση ενός φυσικού πληκτρολογίου πάρα ενός πληκτρολογίου αφής. Φυσικά υπάρχουν και συσκευές που συνδυάζουν και τα δυο (HTC Dream, Palm Pre). Αν πάλι προτιμάτε τον παραδοσιακό τρόπο του τηλεφωνήματος τότε θα ήταν κάλο να επιλέξετε ένα τηλέφωνο με καλή διάρκεια μπαταρίας, καλή κεραία και μικρόφωνο απόσβεσης θορύβων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές φροντίζουν να πιστοποιούν τα τηλέφωνά τους για της ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μια πρόχειρη λίστα με αυτά που πρέπει οπωσδήποτε και αυτά που θα σας άρεσε να έχετε στο κινητό σας και να αναζητήσετε τα διάφορα μοντέλα των κατασκευαστών. Στη λίστα μη διστάσετε να προσθέσετε και μελλοντικά χαρακτηριστικά που θα θέλατε να έχετε. Εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα του τηλεφώνου. Αφού πρόκειται για μια πιθανή μακροχρόνια επένδυση δεν θα ήταν κάλο να αρχίσει να διαλύεται πρόωρα... Μετά να συγκρίνετε τις τιμές με τις οικονομικές δυνατότητες σας και ανάλογα να προσαρμόσετε τις απαιτήσεις σας έχοντας υπόψη σας ότι η ζωή είναι ένα συμβιβασμός των θέλω και των μπορώ.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας πρέπει να έχετε μια λίστα με τα πιθανά μοντέλα που σας ενδιαφέρουν. Με μια απλή συσχέτιση χαρακτηριστικών - τιμής το πιθανό τηλέφωνο που θα σας κρατάει συντροφιά για τα επόμενα χρονιά θα φανερωθεί. Αν υπάρχουν περισσότερες από μια επιλογές τότε διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Μην διστάσετε να αγοράσετε το τηλεφωνώ σας με το σκεπτικό ότι σε λίγο θα βγει η καινούργια και καλύτερη συσκευή. Είναι άγραφος νόμος της αγοράς ότι μόλις αγοράσεις κάτι, αυτό γίνεται αμέσως παρωχημένο.

Advertisements