Πως χρησιμοποιούν οι γυναίκες το διαδίκτυο;

Έχει παρατηρηθεί ότι περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες, σε κάθε μέρος της γης, επισκέπτονται ιστοσελίδες κοινωνικού χαρακτήρα και ξοδεύουν 30% περισσότερο χρόνο κάθε μήνα στις διαδικτυακές τους επισκέψεις.

Για παράδειγμα, η έκθεση με τίτλο «Γυναίκες στο διαδίκτυο: Πώς οι γυναίκες διαμορφώνουν το Internet» το comScore απόδειξε ότι οι γυναίκες αποτελούν την δεσπόζουσα ομάδα χρηστών του διαδικτύου, ότι είναι έμπειροι διαδικτυακοί «εξερευνητές», οι οποίοι εμφανίζονται πιο δεσμευμένοι με το διαδίκτυο σε σχέση με τους άνδρες χρήστες και τέλος ότι είναι οι βασικοί συντελεστές για την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών.

Το comScore ανέλυσε την συμπεριφορά των γυναικών στο Διαδίκτυο και κατέληξε στο γεγονός, ότι οι γυναίκες απαρτίζουν το 46% του παγκόσμιου online πληθυσμού και ότι η διαδικτυακή τους συμπεριφορά είναι ο κυριότερος λόγος διαφοροποίησής τους από τους άνδρες χρήστες του Internet.

H λεπτομερής έκθεση, ερευνά το κάθε στοιχείο, όσον αφορά την γκάμα των γυναικείων προτιμήσεων για σκοπούς διασκέδασης (αρέσκονται στα παιχνίδια puzzle) και τις προτιμήσεις των γυναικών στα διαδικτυακά videos (βλέπουν πολύ συχνά videos στο YouTube).

Ακολουθεί μια λεπτομερής επεξήγηση της γυναικείας συμπεριφοράς στο διαδίκτυο με βάση τις κοινωνικές-online δραστηριότητές τους.

Γυναίκες και Κοινωνικά Μέσα

Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο κάθε μήνα στο διαδίκτυο, συγκεκριμένα 24,8 ώρες σε αντίθεση με τις 22,9 ώρες των ανδρών. Παρ’ όλ’ αυτά, ως προς την κοινωνικού τύπου διαδικτυακή δραστηριότητα, παρατηρείται μεγαλύτερο ρήγμα στα αποτελέσματα για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 56% των ενήλικων γυναικών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Internet, για να έρχονται σε επαφή και να διατηρούν επικοινωνία με άλλα άτομα, σε σύγκριση με το 46% των ανδρών που εμφανίζουν την ίδια συνήθεια. Το comScore τονίζει ιδιαίτερα τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας των γυναικών σε κοινωνικές κατηγορίες όπως η κοινωνική διαδικτυακή δραστηριότητα, η διαδικτυακή συνομιλία μέσω άμεσων μηνυμάτων και η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδομείου.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αναφέρονται στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια κοινωνικών ιστοσελίδων , αφιερώνοντας το 16,3% του χρόνου τους κάθε μήνα, ένα ποσοστό που ολοένα και αυξάνεται. Οι άνδρες διαθέτουν μόνο το 11,7% του χρόνου τους στην ίδια ασχολία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το στοιχείο που δημοσίευσε το comScore, ότι δηλαδή οι μεσήλικες γυναίκες, ηλικίας 45 χρόνων και άνω, είναι οι αποκλειστικοί παράγοντες για την διεύρυνση της χρήσης των κοινωνικών ιστοσελίδων. Εν τούτοις, οι γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 χρόνων εμφανίζονται ως οι πιο τακτικοί και οι πιο πεπειραμένοι χρήστες τέτοιων ιστοσελίδων. Ειδικότερα, όσον αφορά το Facebook, η έρευνα του Oxygen Media έδειξε ότι ο νεαρότερος γυναικείος πληθυσμός χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο ιστότοπο για περισσότερο από 350 λεπτά τον μήνα κατά μέσο όρο και ότι περισσότερο από το 1/3 των νεαρών γυναικών ρίχνουν μια ματιά στο Facebook αμέσως μετά το πρωινό τους ξύπνημα!!

Με βάση ερεύνα που έγινε ανά χώρα, αποδεικνύεται ότι 9 στις 10 Βορειο-Αμερικανίδες επισκέπτονται κοινωνικές ιστοσελίδες, στοιχείο που τις καθιστά αυτόματα την ομάδα των συχνότερων χρηστών. Επίσης, οι Λατινο-Αμερικανίδες και οι Ευρωπαίες σχεδόν εξισώνονται σ’αυτή την κατηγορία με ποσοστά 83.6% και 83.4% αντίστοιχα.

Οι γυναίκες και το Twitter

Το comScore απέδειξε ότι η επισκεψιμότητα του Twitter παρουσιάζεται οριακά ψηλότερη από τις γυναίκες, παρά από τους άνδρες. Ο γυναικείος πληθυσμός υπερτερεί του ανδρικού στην δημιουργία προσωπικού προφίλ στο Twitter, αλλά και πάλι σε οριακό βαθμό.

Η μικρή διαφορά, που προκύπτει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, δεν προσδιορίζει επακριβώς την πραγματική ανομοιότητα των φύλων, στον τρόπο που χειρίζεται το καθένα την συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Σε μια αμερικάνικη έρευνα που διεξήχθει τον Απρίλιο του 2010, το comScore ρώτησε άνδρες και γυναίκες, πως οι ίδιοι χρησιμοποιούν το Twitter. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον Twitter για να βρίσκουν προσφορές, για να δημιουργούν σχέσεις με άλλα άτομα, για να μαθαίνουν τα νέα των διάσημων αγαπημένων τους και για προσωπικούς λόγους, όταν αποστέλλουν και διαβάζουν tweets άλλων ατόμων.

Γυναίκες και Λιανική Πώληση

Άνδρες και γυναίκες επισκέπτονται- στον ίδιο περίπου βαθμό- ιστοσελίδες λιανικών πωλήσεων, με την διαφορά ότι οι γυναίκες περνούν 20% περισσότερο χρόνο, κοιτάζοντας τα προϊόντα των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Άρα, ο διαθέσιμος χρόνος των γυναικών συνεπάγεται με την ανάλογη κατανάλωση από τις τελευταίες, οι οποίες προβαίνουν σε αγορές προϊόντων από το διαδίκτυο πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες.

Το σχεδιάγραμμα δείχνει ότι οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην αγορά ενδυμάτων και αξεσουάρ απο το διαδίκτυο με ποσοστό 71%  (στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον μήνα Φεβρουάριο). Αρκετά χρήματα ξοδεύουν και για την αγορά βιβλίων και μουσικής, παιχνιδιών, βιντεοπαιχνιδιών και κονσόλων.

Το comScore καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, και πάλι, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ιστοσελίδων της μαζικής αγοράς. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των αγοραστών, του αμερικάνικου αγοραστικού κοινού, στο Groupon με ποσοστό 62%, στο LivingSocial και στο Gilt Groupe’s με ποσοστό 67%.

Εν κατακλείδι, επιβεβαιώθηκε με βάση τα στατιστικά στοιχεία και τις έρευνες που καταγράψαμε, ότι η γυναικεία διαδικτυακή δραστηριότητα είναι έντονη και καθοριστική. Η γυναικεία προσωπικότητα αποτυπώνεται στο διαδίκτυο, κρατά δυναμικά τα ηνία της δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων και παρουσιάζεται γνώστης των ωφελημάτων του Internet προς τον σημερινό καταναλωτή.

This entry was posted in Internet, Misc and tagged , . Bookmark the permalink.