Τηλεσκόπιο της IBM θα παράγει περισσότερα δεδομένα από ολόκληρο το Internet [Update]

ibm

H IBM βρίσκεται σε συνεργασία με την ASTRON (το ολλανδικό ινστιτούτο αστρονομίας) για την ανάπτυξη ενός υπολογιστή επόμενης γενιάς που θα μπορεί να διαχειριστεί τις τεράστιες πληροφορίες που θα αντλούνται από το SKA.

To SKA είναι αρχικά για το Square Kilometer Array, ένα ραδιο-τηλεσκόπιο με εύρος 3 χιλιάδων χιλιομέτρων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 παράγοντας περισσότερα δεδομένα σε μία μέρα από ολόκληρο το Internet (!)

Το project έχει το όνομα DOME και ουσιαστικά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση ενός exabyte πληροφοριών (περίπου δύο φορές τα δεδομένα που παράγει ο Παγκόσμιος Ιστός) καθημερινά. Η IBM θα αναλάβει την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας αρχιτεκτονικής επεξεργαστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης πριν το 2017 όπου και θα αρχίσει η κατασκευή του τηλεσκοπίου.

DOME

Η εταιρεία έχει ήδη κάποιες ιδέες για να πετύχει το στόχο της, όπως 3D αρχιτεκτονική στα τσιπ και οπτική τεχνολογία για τη σύνδεση των επί μέρους κομματιών. Μας ενημερώνουν ωστόσο, ότι το γραφένιο, ένα νέο υποσχόμενο αγώγιμο υλικό, δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως για την κατασκευή του υπολογιστή.

Ειρωνικά, ο νέος υπερ-υπολογιστής θα αποθηκεύει τα περισσότερα δεδομένα σε παλιές κασέτες καθώς παραμένουν μέχρι και σήμερα ο πιο οικονομικός τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Σε μικρότερο βαθμό θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, solid-state δίσκοι και PCM (phase-stage media).


From Big Bang to Big Data – ASTRON and IBM…

[via Mashable]

Advertisements

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Technology. Bookmark the permalink.

Comments are closed.