iBorderCtrl: Σύστημα ανίχνευσης ψεύδους με Τεχνητή Νοημοσύνη δοκιμάζεται και στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες-μετανάστες

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει κάπως καλύτερα τα κύματα μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ξεκινήσει δοκιμές ενός συστήματος ανίχνευσης ψεύδους με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Λετονία. Το iBorderCtrl αναλύει τις μικροεκφράσεις του προσώπου των μεταναστών για να σιγουρευτεί ότι λένε την αλήθεια.

Οι μετανάστες θα ελέγχονται από το σύστημα iBorderCtrl την πρώτη φορά που υποβάλλουν αίτηση για να περάσουν τα σύνορα. Στη συνέχεια θα χρειάζεται να ανεβάσουν μια φωτογραφία του διαβατηρίου τους και να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα γίνονται από έναν εικονικό υπάλληλο μέσω webcam. Ο εικονικός υπάλληλος θα προσαρμόζει τη συμπεριφόρα του ανάλογα με το φύλο, την καταγωγή και τη γλώσσα που μιλά ο ταξιδιώτης.

Στη δεύτερη φάση, οι ταξιδιώτες θα ταξινομούνται σε "χαμηλού" και "υψηλού" ρίσκου, με τους δεύτερους να υποβάλλονται έπειτα σε ακόμη πιο εκτεταμένους ελέγχους από τους φρουρούς που θα έχουν στην κατοχή τους μια φορητή συσκευή για να παρατηρήσουν και πάλι τις εκφράσεις του προσώπου τους όταν τους επαναλάβουν τα ίδια ερωτήματα. Ακόμη, οι φωτογραφίες θα συγκρίνονται με αυτές που κατέγραψε στην πρώτη φάση η webcam.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα New Scientist, ο εικονικός υπάλληλος θα υποβάλλει ερωτήματα του τύπου "τι έχεις μέσα στη βαλίτσα σου;" και "αν ανοίξεις την βαλίτσα σου και μου δείξεις το περιεχόμενου της, θα επαληθευτούν αυτά που απάντησες;"

Το σύστημα iBorderCtrl βρίσκεται ακόμα σε πολύ πειραματικό στάδιο και βασίζεται σε ένα άλλο σύστημα που δοκιμάστηκε σε μόλις 30 ανθρώπους. Στη δοκιμή εκείνη οι μισοί έλεγαν την αλήθεια και οι άλλοι μισοί ψέμματα. Η ακρίβεια του συστήματος έφτασε το 76% σε εκείνη τη δοκιμή, αλλά οι ερευνητές είναι πεποισμένοι ότι θα μπορέσουν να ανεβάσουν το ποσοστό πάνω από το 85%.

Η πιλοτική εφαρμογή του iBorderCtrl γίνεται σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Λετονία με σκοπό να ελέγξουν αν όντως μπορούν να ταυτοποίησουν ταξιδιώτες που έχουν εγκληματικό παρελθόν. Το σύστημα κόστισε €4.5 εκατ. και επικεφαλής του έχει τεθεί το Λουξεμβούργο, ενώ έχουν επενδύσει σε αυτό οι Κύπρος, Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

[via]

Loading