Internet Explorer 9: Επίσημα διαθέσιμη η τελική έκδοση!

Όπως αναμενόταν, η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα στην SXSWi 2011 την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του browser Internet Explorer 9, φέρνοντας την "Beauty of the Web" σε όλο τον κόσμο και φιλοδοξώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα που άφησε ο Internet Explorer 8.

Οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές, ξεκινώντας από την ανανεωμένη εμφάνιση, που καταργεί το πολύπλοκο σύστημα της προηγούμενης έκδοσης, χάρι στην απλοϊκή και καθαρή γραμμή, που παραπέμπει στους Google Chrome 10 και Mozilla Firefox 4.

Στις νέες λειτουργίες περιλαμβάνεται η δυνατότητα "καρφιτσώματος" των ιστοσελίδων (pinning), κάτι που συναντάμε και στον Chrome, με τη διαφορά ότι στον IE9 ο χρήστης μπορεί να καρφιτσώσει πολλές ιστοσελίδες κάτω από μία καρφίτσα. Επίσης, σημαντική δυνατότητα είναι ο διαχωρισμός διαφορετικών tabs, ώστε να μπορεί π.χ. ο χρήστης να παρακολουθεί το video μιας ιστοσελίδας και ταυτόχρονα να γράφει σε μια άλλη!

Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, η μηχανή JavaScript Chakra δίνει στον IE9 πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τους ανταγωνιστές του. Αυτό που δε συναντάμε στους άλλους browsers είναι η λειτουργία αναγνώρισης των δυνατοτήτων του επεξεργαστή και του επεξεργαστή γραφικών, έτσι ώστε να βελτιστοποιεί την απόδοση του ανάλογα με αυτές.

Ο IE9 υποστηρίζει φυσικά τα web standards HTML5 και CSS3 (θα δούμε στην πράξη κατά πόσο θα ησυχάσει το κεφάλι των web designers), ενώ παράλληλα έχει δοθεί αυξημένη προσοχή σε θέματα ασφαλείας με προστασία από malware, phishing, anti-tracking, ειδοποιήσεις κλπ.

Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος browser της Microsoft κατασκευασμένος ειδικά για τα λειτουργικά συστήματα Windows 7, Windows Vista και Windows Server 2008, αλλά όχι για τα Windows XP.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον IE9 από εδώ.

Loading