Το iPad στην Ελλάδα!

To iPhoneHellas έχει στα χέρια του το iPad (WiFi) και σας μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις από την πολυαναμενόμενη φορητή συσκευή της Apple.

Όπως και για το iPhone/iPod Touch έτσι και για το iPad, το iPhoneHellas σκοπεύει να σας μεταφέρει άμεσα και έγκυρα όλα τα νέα, πληροφορίες και ειδήσεις και να αποτελέσει τον No1 σταθμό για τους χρήστες των mobile συσκευών της Apple στην Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο με το iPad είναι ότι θα σας κερδίσει μέσα στα πρώτα 10 λεπτά. Όχι, δε χρειάζεται να έχετε περάσει πρώτα από το iPhone. Το αντίθετο μάλιστα. Οι χρήστες που δεν έχουν στην κατοχή τους κάποια από τις προγενέστερες touch-screen συσκευές της Apple αναμένεται να εντυπωσιαστούν ακόμη περισσότερο.

Αυτό για το οποίο μιλάμε, αυτό για το οποίο έγινε τόσος ντόρος, αυτό το οποίο είδαμε στη δοκιμή μας, είναι η αρχή μιας επανάστασης στο κομμάτι των φορητών υπολογιστών. Μια μηχανή που κάνει τα βασικά και κάτι παραπάνω από όσα κάνουν οι περισσότεροι στο διαδίκτυο με μνημειώδη ευκολία.

Καταρχήν, με βάρος μόλις 680 γραμμάρια μεταφέρεται πιο άνετα απ’ ό,τι ένα βιβλίο και παρότι λίγο βαρύτερο από το μέσο eBook Reader κρατιέται άνετα στο ένα χέρι όσο χρησιμοποιείς το δεύτερο για να αλλάζεις σελίδες ή να σερφάρεις στο διαδίκτυο. Μπαίνει άνετα σε μια μικρή τσάντα και θα πρέπει να είσαι πολύ περίεργος για να διαμαρτυρηθείς για το βάρος του στον ώμο.

Η μεγάλη οθόνη των 9,7 ιντσών (ανάλυσης 1024×768) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες χειρισμού. Το περιθώριο γύρω από την οθόνη έχει το ιδανικό μέγεθος ώστε να το κρατάτε άνετα χωρίς να ανυσηχείτε για καταλάθος αλληλεπιδράσεις με την επιφάνεια αφής. Το iPad διαθέτει όλες τις χειρονομίες αλληλεπίδρασης (zoom in,  zoom out, scroll) καθώς και το εικονικό πληκτρολόγιο του iPhone. Ωστόσο χάρη στην μεγαλύτερη και εντυπωσιακά ζωντανή οθόνη η χρήση της συσκευής γίνεται πολύ πιο προσιτή και διασκεδαστική.

Έπειτα από ελάχιστα λεπτά χρήσης θα διαπιστώσετε πόσο πρακτικό είναι είναι το iPad και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα ευχηθείτε το PC σας να ήταν σαν αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής αποτελεί η web-based έκδοση του Gmail η οποία έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για το iPad προσφέροντας ευκολότερη πλοήγηση και συγγραφή email.
Σημείωση: Το iPad διαθέτει ενσωματωμένο mail client ο οποίος υποστηρίζει εγγενώς το Gmail, ωστόσο η web-based έκδοση του Gmail προσφέρει επιπλεόν χαρακτηριστικά όπως: Βαθμολόγηση (starring), ετικέτες (labels) κ.α.

Ήδη μεγάλες εταιρίες όπως το CNN έχουν βελτιστοποιήσει τις ιστοσελίδες τους για το iPad προσφέροντας μια καταπληκτική εμπειρία πλοήγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις σελίδες απουσιάζει (όσο είναι δυνατό) το Flash, το οποίο έχει αντικατασταθεί από τεχνολογίες συμβατές με το iPad. Αναμένουμε σύντομα να δούμε κι άλλες γνωστές ιστοσελίδες να προχωρήσουν σε ειδικές εκδόσεις για το iPad.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά του iPad είναι η ταχύτητα και η αμεσότητα. Η οθόνη ανταποκρίνεται ταχύτατα στις χειρονομίες, η αναπαραγωγή βίντεο γίνεται χωρίς τρεμοπαιξίματα και το φόρτωμα των εφαρμογών αέρινο. Τελικά, ο A4 επεξεργαστής που βρίσκεται στην καρδιά του iPad αποδεικνύεται αντάξιος των προσδοκιών, και η απόδοση του, δίνει μια απάντηση στην κριτική που έγινε όταν παρουσιάστηκε από τον Steve Jobs (είχε χαρακτηριστεί σαν μια σούμα υποσυστημάτων). Φανταζόμαστε τι θα μπορούσε να προσφέρει αυτός ο επεξεργαστής στην καρδιά ένος iPhone.

Η Apple φρόντισε ώστε οι υπάρχουσες εφαρμογές του App store να είναι συμβατές με την νέα της συσκεύη. Σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα της μεγέθυνσης με το πλήκτρο “2x”.

Αν υπήρξαν παράπονα, αυτά ήταν τα εξής: Η έλλειψη ελληνικού πληκτρολογίου και κάποια μικροπροβλήματα αστάθειας στην σύνδεση με το WiFi.  Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δεν ήταν η αναμενόμενη και μερικές φορές χρειάστηκε να ανοιγοκλείσουμε το WiFi από τις ρυθμίσεις.

Η έλλειψη ελληνικού πληκτρολογίου είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να λυθεί με επερχόμενο firmware update (μην ξεχνάμε ότι το iPad δεν διατίθεται ακόμα στην Ελληνική αγορά ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία κυκλοφορίας του). Ευελπιστούμε η επόμενη αναβάθμιση λειτουργικού να προσθέσει την ελληνική γλώσσα και να μην ξαναζήσουμε στιγμές “iPhone 3G” εποχής όπου περιμέναμε αρκετούς μήνες.

Ένα ακόμα αρνητικό του εικονικού πληκτρολογίου ήταν η διάταξη του. Αν και σαφέστατα μεγαλύτερο από το iPhone, διατηρεί την ίδια διάταξη και απουσιάζουν τα αριθμητικά στοιχεία, κάτι που στοιχίζει σε χρόνο λόγο των πολλών εναλλαγών που απαιτούνται όταν γράφουμε ένα μεγάλο κείμενο. Δεδομένου της μεγάλης ανάλυσης της οθόνης του iPad θεωρούμε ότι το εικονικό πληκτρολόγιο θα μπορούσε να διαθέτει την διάταξη ενός κανονικού πληκτρολογίου. Φυσικά, για όσους σκοπεύουν να γράψουν τα απομνημονεύματα τους η Apple έχει φροντίσει να κυκλοφορήσει το iPad Keyboard Dock.

Όσον αφορά το θέμα με την αστάθεια του WiFi η Apple έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα και αναμένεται να διορθωθεί με την επόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού της συσκευής.

Συμπέρασμα; Παρά τις αρχικές ελλείψεις του, το iPad είναι ένα μικρό θαύμα μηχανικής υπολογιστών που πετυχαίνει τη χρυσή τομή μεταξύ netbook και smartphone κάνοντας τις δουλειές και των δύο πολύ καλύτερα. Όπως έγινε και με το iPhone όταν σε βάθος χρόνου εξοπλιστεί με εξειδικευμένες εφαρμογές οι οποίες θα εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητές του κανείς δεν πρόκειται να κοιτάξει πίσω.

[πηγή iPhonehellas]
Advertisements