iPhone X: Αυτό είναι το premium μοντέλο της Apple με bezel-less οθόνη OLED

Το iPhone X αποτελεί την νέα premium πρόταση της Apple η οποία έρχεται να συμπληρώσει την σειρά των iPhone και τα νέα iPhone 8 / Plus με τεχνολογίες αιχμής.

Με μέγεθος περίπου όσο το iPhone 8 (οθόνη 4.7 ιντσών) αλλά με οθόνη Super Retina Display 5.8 ιντσών, μεγαλύτερη δηλαδή και από την οθόνη 5.5 ιντσών του iPhone 8 Plus ανεβάζει ακόμη υψηλότερα τα στάνταρτ της κατηγορίας.

Η ανάλυση της OLED οθόνης είναι στα 2426×1125, δίνει 458 ppi και υποστηρίζει HDR 10Dolby Vision ενώ διαθέτει και τεχνολογία True Tone.

Σε σχέση με το iPhone 8 / Plus οι αλλαγές δεν σταματούν στην οθόνη. Το iPhone X δεν διαθέτει Home button και το ρόλο της ταυτοποίησης χρήστη μέσω του Touch ID αναλαμβάνει το Face ID, μία νέα τεχνολογία βιομετρικής ταυτοποίησης μέσω 3D scanning προσώπου – διαμέσου της πρόσθετης 3D/IR κάμερας που διαθέτει το iPhone X.

Το “ξύπνημα” της οθόνης γίνεται με ένα άγγιγμα (Tap to Wake) ενώ το ξεκλείδωμα του iPhone X πραγματοποιείται απλώς… κοιτώντας το!

Το Face ID λειτουργεί ακόμη και υπό απουσία φωτός ενώ είναι αρκετά έξυπνο και μαθαίνει να αναγνωρίζει τον χρήστη και τις καθημερινές αλλαγές στο πρόσωπο του. Επιπλέον, δεν “ξεγελιέται” από φωτογραφίες… βλέπε Samsung S8.

Η Apple μάλιστα δηλώνει πως το Face ID με την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει είναι ασφαλέστερο από το Touch ID (περιθώριο λάθους 1/1.000.000 έναντι 1/50.000).


iPhone X: Δείτε πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου (Face ID)


Οι λειτουργίες του Home Button έχουν αντικατασταθεί από χειρονομίες αλλά και από το Power Button (μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η ενεργοποίηση της ψηφιακής βοηθού Siri).

Η όλη διαδικασία των gestures δένει αρμονικά με το Face ID (την νέα διαδικασία αναγνώρισης / ταυτοποίησης του χρήστη με 3D scan του προσώπου του, η οποία και θα αντικαταστήσει το Touch ID). Όταν ο χρήστης κοιτάει την συσκευή αυτή ξεκλειδώνει αυτόματα και από εκεί και μετά ο χρήστης με τα gestures που είδαμε στα παραπάνω βίντεο θα μπορεί άμεσα να αποκτήσει πρόσβαση στην Home screen, στο App swicher και στο Control Center, χωρίς να χρειαστεί να πατήσει κάποιο κουμπί (βλ. Home button) φυσικό ή ψηφιακό.

Αλλαγή έχουμε και στην οπίσθια dual κάμερα του iPhone X η οποία υιοθετεί κάθετη διάταξη, σε αντίθεση με την οριζόντια διάταξη που διατηρεί το iPhone 8 Plus.

iPhone_8-back

iPhone 8 – iPhone X – iPhone 8 Plus

Όσον αφορά τις 3 κάμερες του iPhone X  (Οπίσθια, Εμπρόσθια και 3D/IR) οι αναλύσεις τους έχουν ως εξής:

Οπίσθια κάμερα 12Mpx με δυνατότητα καταγραφής βίντεο 4K στα 60fps και 1080p στα 240fps. H εμπρόσθια “selfie” κάμερα είναι στα 7MPx με δυνατότητα καταγραφής 1080p στα 30fps και η 3D/IR κάμερα είναι ανάλυσης 1312×1104. Το flash αναβαθμίζεται σε quad LED True Tone.

Οι μοναδικές διαφορές της κάμερα του iPhone X με αυτή του iPhone 8 Plus φαίνεται πως είναι η προσθήκη OIS (Optical Image Stabilization) στην 2η Telephoto κάμερα και η ταχύτητα διαφράγματος των f/2.4 (έναντι f/2.8 στο 8 Plus) και πάλι για την Telephoto κάμερα.

Mε 6 πυρήνες (2 Monsoon υψηλής απόδοσης + 4 Mistral χαμηλής απόδοσης με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση) ο επεξεργαστής Α11 του iPhone X αναμένεται να αφήσει χιλιόμετρα  πίσω του τον “ανταγωνισμό” ο οποίος σημειωτέων ακόμη προσπαθεί να φτάσει τον περσινό A10 του iPhone 7 / Plus. Η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του προσφέρει 2 επιπλέον ώρες λειτουργίες στο iPhone X, σε σχέση με το iPhone 7!

Όπως και το iPhone 8 / Plus, το iPhone X υποστηρίζει τεχνολογία ασύρματης/επαγωγικής φόρτισης και η πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης IP67.

 

 


Animojis: Τα νέα 3D animated emojis του iPhone X


 

Το iPhone X θα είναι διαθέσιμο σε 2 χρώματα (Space Grey και Silver) και σε 2 εκδόσεις των 64GB και 256GB. Οι παραγγελίες ξεκινάνε στις 27 Οκτωβρίου και οι πρώτες αποστολές / παραλαβές στις 3 Νοεμβρίου:

  • iPhone X 64GB στα $999
  • iPhone X 256GB στα $1149
Loading