Πέρασαν 9 χρόνια από την επίσημη πρεμιέρα της υπηρεσίας iTunes της Apple, και μετά από 10 εκδόσεις αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της εταιρίας σε ό,τι αφορά την εισροή εσόδων, καθώς εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες και διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και φυσικά μουσική.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Asymco υπολόγισαν ότι η υπηρεσία κοστίζει στην Apple πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο! Οπότε για να συνεχίζεται η λειτουργία του, μάλλον τα ετήσια έσοδα της Apple ξεπερνούν αυτό το νούμερο, αν και η ίδια η εταιρία δεν αποκάλυψε ποτέ επίσημα ποιο είναι το ποσοστό κέρδους, με τους αναλυτές να ανφέρουν ότι είναι περίπου 10%.

Ακόμη, η Apple όπως είναι γνωστό κρατά το 30% επί των πωλήσεων για τις εφαρμογές, αλλά αυτό το ποσοστο καλύπτει το κόστος λειτουργίας των servers. Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το iTunes κόστιζε περίπου $30 εκατομμύρια το μήνα για το 2009, αλλά με την αύξηση των πελατών και των απαιτήσεων, αυτό ανέβηκε σε $75 εκατ./μήνα. Προσθέστε σε αυτά και τον νέο τομέα για το Apple TV και το κόστος πραγματικά εκτοξεύεται!

Ίσως για αυτό το λόγο η Apple δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός cloud-based iTunes.

[πηγή Asymco]
Advertisements