Η Ιαπωνία κατάφερε να προσεδαφίσει δύο rovers στον αστεροειδή Ryugu σε απόσταση 320 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη

Η Ιαπωνική Διαστημιή Υπηρεσία (JAXA) κατάφερε να προσεδαφίσει επιτυχώς δύο μικρά rovers στον αστεροειδή Ryugu σχεδόν τρεις μήνες αφότου έθεσε σε τροχιά το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2. Από τον περασμένο Ιούνιο οι επιστήμονες αναζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσουν στην προσεδάφιση του MINERVA-II1 (1a & 1b), κάτι που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η αποστολή του Hayabusa 2 ξεκίνησε το 2014 και χρειάστηκε 42 μήνες για να προσεγγίσει τον στόχο του σε απόσταση 320 εκατ. χιλιομέτρων. Αμέσως μετά την προσεδάφιση των δύο rovers ξεκίνησε και η λήψη φωτογραφιών από τον Ryugu, αλλά και οι υπόλοιπες διεργασίες στο πλαίσιο της αποστολής, όπως η μέτρηση της θερμοκρασίας και η ανάλυση των πετρωμάτων με τη φιλοδοξία να μάθουν νέα πράγματα για τον τρόπο δημιουργίας της Γης και των άλλων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

Να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει και η αποστολή του MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout) από τη σύμπραξη του German Aerospace Center και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας CNES στον ίδιο αστεροειδή, αλλά και του Rover-2 του πανεπιστημίου Tohoku το 2019, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με πληθώρα καμερών και αισθητήρων για να εντοπίζει αιωρούμενα σωματίδια σκόνης.

Το πιο δύσκολο εγχείρημα για τους επιστήμονες θα είναι η συλλογή δειγμάτων από τον Ryugu και η μεταφορά τους πίσω στη Γη. Εάν όλα πάνε καλά, η πρώτη προσπάθεια θα γίνει τον επόμενο μήνα, με το Hayabusa 2 να πραγματοποιεί μια "βουτιά" προς τον αστεροειδή και να τον πυροβολεί με ένα ειδικό βλήμα βάρους 2kg.

Το Hayabusa 2 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής στη Γη τον Δεκέμβριο του 2019 και αναμένεται ότι θα φτάσει στα τέλη του 2020.

[via]

Loading