Mastercard: Aνάληψη μετρητών από ΑΤΜ μέσω smartphone, χωρίς κάρτα!

mastercard

Ρεπορτάζ από την MWC19.

Στο περίπτερο της Mastercard στην MWC 2019 είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη νέα λειτουργία ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ μέσω smartphone και χωρίς κάρτα!

Μέσα από τη σχετική mobile εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να κάνει login στο λογαριασμό του και στη συνέχεια να ζητήσει το χρηματικό ποσό που επιθυμεί από το ATM. Η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται βιομετρικά από το smartphone (π.χ αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος) και στη συνέχεια πραγματοποιείται η πιστοποίηση του λογαριασμού του χρήστη με την τράπεζα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να σημαδέψει με την κάμερα του smartphone του το QR code που θα εμφανιστεί στην οθόνη του ATM της τράπεζας και θα λάβει το χρηματικό ποσό που ζήτησε από την εφαρμογή.

Η τεχνολογία της Mastercard δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αφήσει σπίτι του την πλαστική πιστωτική κάρτα και να μην ανησυχεί για τα αυξανόμενα κρούσματα αντιγραφών πιστωτικών καρτών από "παγιδευμένα" αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών.


Card Skimming

  • Οι δράστες τοποθετούν στο ΑΤΜ ηλεκτρονική ιδιοκατασκευή, η οποία μπορεί να υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στις κάρτες πληρωμής των τραπεζών (δεδομένα της μαγνητικής πίστας της κάρτας, μυστικός αριθμός pin).
  • Ο πελάτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή που επιθυμεί, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και αποχωρεί.
  • Οι δράστες, αφού καταφέρουν να αποκτήσουν τα δεδομένα της μαγνητικής πίστας των τραπεζικών καρτών και του μυστικού αριθμού pin, αντιγράφουν τα δεδομένα σε κάρτες που περιλαμβάνουν μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν παράνομα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων ή προβαίνουν σε αγορές διαφόρων προϊόντων.

Card Trapping (1)

  • Οι δράστες τοποθετούν στη σχισμή υποδοχής της κάρτας πρόσθετο μηχανισμό ή τμήμα κλωστής ή ταινίας εντός αυτής.
  • Ο ανυποψίαστος πελάτης τοποθετεί την κάρτα του στη σχισμή του ΑΤΜ και αυτή μπλοκάρεται.
  • Δράστης ο οποίος βρίσκεται κοντά στο ΑΤΜ καταφέρνει να αποσπάσει τον μυστικό αριθμό pin είτε εν γνώσει του πελάτη (προθυμοποιούμενος ευγενικά να τον βοηθήσει κατά την πληκτρολόγηση του pin), είτε αν αγνοία του (υποκλέπτοντας τον κωδικό κατά την πληκτρολόγησή του).
  • Στη συνεχεία, ο πελάτης, θεωρώντας ότι το ΑΤΜ έχει πρόβλημα και του έχει κρατήσει την κάρτα, αποχωρεί.
  • Με την αποχώρηση του πελάτη, οι δράστες εξάγουν τη “μπλοκαρισμένη” κάρτα και γνωρίζοντας το pin, τη χρησιμοποιούν αναλόγως.

Cash Trapping (2)

  • Oι δράστες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα-τάπες, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο χρημάτων του ΑΤΜ, έχοντας πρώτα τοποθετήσει στην εσωτερική πλευρά των ελασμάτων κολλητική ταινία διπλής όψεως.
  • Oταν οι πελάτες-χρήστες των ΑΤΜ πραγματοποιούν συναλλαγή ανάληψης χρημάτων, τα χρήματα επικολλούνται πάνω στην τάπα και η συναλλαγή φαινομενικά δεν ολοκληρώνεται.
  • Ο ανυποψίαστος πελάτης, νομίζοντας ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αποχωρεί, θεωρώντας ότι το ΑΤΜ είναι χαλασμένο ή δεν έχει χρήματα.
  • Οι δράστες, οι οποίοι συνήθως επιτηρούν από κοντά το ΑΤΜ, με την αποχώρηση του πελάτη, σπεύδουν σε αυτό και αφαιρούν την τάπα και τα χρήματα που είναι κολλημένα στην ταινία διπλής όψεως.

Μείνετε συντονισμένοι στο Techgear.gr για όλες τις εξελίξεις από τη Βαρκελώνη για όλα τα τεχνολογικά θέματα! Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ειδήσεις που αφορούν την έκθεση στο tag MWC 2019!

Loading