Η Microsoft παρουσίασε στην MIX10 την πρώτη διαθέσιμη έκδοση του Internet Explorer 9. Η δοκιμαστική αυτή έκδοση είναι ακόμα αρκετά πρόχειρη, αλλά είναι η πρώτη έκδοση IE που υποστηρίζει HTML5, ανεβαίνοντας έτσι στο επίπεδο των Safari και Google Chrome.

Αν και ακόμα είναι νωρίς, υποστηρίζει hardware acceleration και χρησιμοποιεί DirectX για την απεικόνιση κειμένου και εικόνων SVG. Επίσης, χρησιμοποιεί την νέα μηχανή JavaScript, με όνομα ''Chakra'', η οποία θεωρείται η πρώτη multi-core JavaScript renderer που χρησιμοποιεί έναν πυρήνα για την ανάγνωση των web scripts, ενώ οι υπόλοιποι επεξεργάζονται την κύρια σελίδα.

Η υιοθέτηση των HTML5 και JavaScript είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά όχι μόνο για την Microsoft, αλλά και για όλη τη βιομηχανία που ασχολείται με το Ίντερνετ, καθώς είναι γνωστό ότι η τακτική της εταιρίας σχετικά με τα web standards, έχει αναγκάσει πολλούς web developers στο να μη χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, αφού ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν μπορούσε να δει ολοκληρωμένα το έργο τους.

Η κυκλοφορία του θα καθυστερήσει αρκετά ακόμα, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τη συμβατότητα, αλλά έχει γίνει αρκετά μεγάλη πρόοδος σε σχέση με την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε. Μάλιστα, βρίσκεται μπροστά στα τεστ από την προ-έκδοση του Firefox 3.7, ενώ στο τεστ ACID3 για νέους browsers βαθμολογείται με 55/100. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τεστ άριστα έχουν πάρει το Opera και το Safari 4, ενώ το Chrome πήρε 99/100 και το Firefox 94/100.

Advertisements