Ερευνητές του MIT Media Labs δοκιμάζουν μία εφαρμογή για smartphone και ένα σύστημα προσθήκης πλαστικού φακού αξίας $1 με όνομα NETRA (Near-Eye-Tool for-Refractive-Assessment), για οφθαλμολογικές εξετάσεις. Το σύστημα NETRA έχει σχεδιαστεί για οφθαλμίατρους αναπτυσσόμενων χωρών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον πανάκριβο εξοπλισμό που απαιτείται για την πραγματοποίηση εξετάσεων.

Με χρήση της εφαρμογής και προσαρμόζωντας τον φακό στο κινητό τηλέφωνο, ο ασθενής μπορεί να κοιτάζει μέσα στο φακό για να δεί παράλληλες κόκκινες και πράσινες γραμμές, στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα πλήκτρα πλοήγησης της συσκευής για να τοποθετήσει τις γραμμές τη μία επάνω στην άλλη. Μετά από δύο λεπτά η εφαρμογή εκδίδει την κατάλληλη συνταγή για γυαλιά οράσεως!

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν την εφαρμογή στην έκθεση SIGGRAGH 2010 στα τέλη Ιουλίου. Μετά τις δοκιμές, το σύστημα NETRA θα κυκλοφορήσει υπό την αιγίδα της startup εταιρίας PowerSight, η οποία θα το προωθήσει σε Αφρική και Ασία. Εξάλλου, η εφαρμογή θα είναι συμβατή με αρκετά smartphones, με τα πρώτες δοκιμές να γίνονται στα Samsung Behold II και Google Nexus One.

Advertisements