Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της Mona Lisa με χρήση ακτίνων Χ

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα των απανταχού ζωγράφων και κριτικών τέχνης, σχετικά με το πως κατάφερε ο Leonardo Da Vinci να δημιουργήσει τόσο λεπτές σκιές και φωτισμό στη Mona Lisa, έρχεται να απαντήσει μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο Da Vinci χρησιμοποίησε μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική της Αναγέννησης, γνωστή ως sfumato, η οποία ουσιαστικά είναι η ανάμιξη λεπτών στρωμάτων στίλβης, χρωστικής και ελαίων για τη δημιουργία ζωντανών σκιών. Η διαφορά όμως του Da Vinci είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει 30 τέτοια λεπτά στρώματα με συνολικό πάχος μόλις 40 μικρόμετρα (!), δηλαδή το μισό πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η φασματοσκοπία ακτίνων Χ που χρησιμοποιήθηκε επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν κάθε στρώμα χρώματος με τέτοια ακρίβεια, ώστε μπόρεσαν να δουν ξεχωριστά τα υλικά του μείγματος που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης. Ο Philippe Walter, ο άνθρωπος που διενήργησε τη φασματοσκοπία δήλωσε:

Στην περίπτωση της Mona Lisa, ο Leonardo Da Vinci χρησιμοποίησε μάλλον ένα μείγμα λαδιού με ρητίνες, ένας συνδυασμός με πολύ λίγη ποσότητα χρωστικών. Με αυτό το μείγμα κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το εντυπωσιακό, ρεαλιστικό εφέ, που μοιάζει με τρισδιάστατη ζωγραφιά

Πάντως, ακόμα και με αυτή την επιστημονική εξέταση οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να βρει κανείς πινελιές επάνω στη Mona Lisa! Ούτε λόγος να γίνεται για κρυμμένα μηνύματα…

[πηγή CNN]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.