Η Mozilla ξεκίνησε το νέο της πειραματικό project 'Chromeless', με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν το δικό τους περιβάλλον στον browser χρησιμοποιώντας τεχνολογίες web, όπως είναι οι HTML5, CSS και JavaScript.

Το project βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια, αλλά η έκδοση pre-alpha εστιάζει στη δυνατότητα πραγματοποίησης μερικών βασικών αλλαγών στον browser, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλέον ως λειτουργικό σύστημα.

Οι σημερινές εκδόσεις του Mozilla Firefox είναι βασισμένες στον κώδικα XUL (XML User Interface Language), ο οποίος υποστηρίζεται μόνο από την μηχανή rendering Gecko της Mozilla, όπερ σημαίνει ότι οποιοσδήποτε browser δημιουργείται με αυτό τον τρόπο δεν είναι προσβάσιμος από τη μηχανή rendering WebKit, που χρησιμοποείται από τους Google Chrome και Apple Safari.

Η Mozilla κατάλαβε ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι ευκολότερη η κατασκευή και η δημιουργία των browsers, για αυτό ονόμασε το project 'Chromeless'. Η πλατφόρμα 'Chromeless' χρησιμοποιεί iframes και εκτελεί την εφαρμογή από ένα αρχείο HTML, αντί να τις ανοίγει μέσω XUL, επιτρέποντας έτσι στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα σύχρονα web standards για να δημιουργούν τους δικούς τους browsers!

Από το blog της Mozilla Labs:

"Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα pre-alpha πρωτότυπο που λειτουργεί και έχει τη δυνατότητα να φορτώνει μία σελίδα HTML και να την αποδίδει ως περιβάλλον browser. Μέσα στους επόμενους μήνες θα προσθέσουμε συγκεκριμένα APIs για να γίνει πιο πλήρης η κατασκευή του browser, ενώ θα ερευνήσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε το επίπεδο ασφαλείας σε υψηλό επίπεδο. Το τελικό προϊόν θα είναι ένα πλήρως προσβάσιμο SDK για να μπορεί ο καθένας να πειραματιστεί φτιάχνοντας τον δικό του browser!"

Όσοι θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον κώδικα από εδώ.

[πηγή MozillaLabs]
Advertisements