Το Σεπτέμβριο είχαμε δει ότι η Mozilla θέλει να εισέλθει στο χώρο του browser gaming, και τώρα μας παρουσιάζει ένα πρωτότυπο της πλατφόρμας Open Web App Ecosystem, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για τις βασικές αρχές δημιουργίας των Open Web Apps.

Το κύριο στοιχείο είναι ότι η Mozilla δε θέλει αυτές οι εφαρμογές να περιορίζονται σε κάποιο App Store, browser ή πλατφόρμα, αλλά να μπορούν να διατίθενται από το δημιουργό τους σε οποιοδήποτε online App Store, και φυσικά να είναι προσβάσιμες και συμβατές με οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό σύστημα.

Η Mozilla θα προτιμούσε να υπήρχε υποστήριξη από τους browsers για εκκίνηση και διαχείριση των εφαρμογών, αλλά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο δημιούργησε ένα dashboard διαχείρησης εφαρμογών (βασισμένο σε HTML5), καθώς και ένα πρωτότυπο web App Store, το AppMonkey. Για να χαρακτηριστεί μία εφαρμογή ως Open Web App θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Κατασκευή με χρήση HTML, CSS και JavaScript.
  • Ευκολία στην εκκίνηση.
  • Δωρεάν ή επί πληρωμή. Σε περίπτωση αγοράς μιας εφαρμογής να είναι δυνατή η μεταφορά της σε άλλο σύστημα χωρίς επιπλέον χρέωση.
  • Δυνατότητα λειτουργίας σε desktops και φορητές συσκευές.
  • Δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων μέσω cloud.
  • Λειτουργία σε οποιονδήποτε browser υποστηρίζει το HTML5.

Χωρίς αμφιβολία, αφορμή αυτής της ανακοίνωσης είναι η επικείμενη έναρξη της υπηρεσίας Google Chrome Web Store. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιριών είχαν διαταραχθεί μετά την κυκλοφορία του browser Google Chrome, και σίγουρα η συνεχής άνοδος του στην αγορά των browsers απειλεί τη βιωσιμότητα του Mozilla Firefox.

Η Mozilla δε θέλει να αφήσει την Google να πάρει τον έλεγχο και της νέας αγοράς των web apps, και για αυτό το λόγο αποφάσισε να την ανοίξει πλήρως για όλους. Βέβαια, μη περιμένετε ότι η Google θα συνεργαστεί σε αυτό το εγχείρημα...

[πηγή Mozilla]
Advertisements