Μέσα από το Techgear.gr σας έχουμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για τις προσπάθειες της Mozilla να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones, το γνωστό ως Boot to Gecko, και μάλιστα από τον περασμένο Απρίλιο γνωρίζουμε ότι οι πρώτες συσκευές θα κυκλοφορήσουν το 2013.

Mozilla Firefox OS

Σήμερα, η Mozilla αποφάσισε να προβεί σε μια πολύ σημαντική κίνηση, κυρίως για λόγους marketing, καθώς μετονόμασε το Boot to Gecko σε Firefox OS, το οποίο θα είναι στο εξής η επίσημη ονομασία του λειτουργικού συστήματος. Πέρα από το προφανές, ότι είναι πιο πιασάρικη ονομασία, θυμίζει αυτόματα και το Chrome OS, αν και το τελευταίο αφορά laptops και desktops, ενώ το Firefox OS αποκλειστικά smartphones (προς το παρόν).

Να υπενθυμίσουμε ότι το Firefox OS βασίζεται σε τεχνολογίες web και οι εφαρμογές θα είναι γραμμένες με τα εργαλεία των web apps (HTML5, CSS3, JavaScript κλπ.), ενώ ορισμένες από αυτές θα μπορούν να λειτουργούν και offline. Ουσιαστικά, ακόμα και οι βασικές λειτουργίες του συστήματος (ρολόι, εφαρμογή μουσικής, σύστημα κλήσης κλπ.) θα είναι (χοντρικά) μια ιστοσελίδα ειδικά διαμορφωμένη για smartphone.

Εξάλλου, η Mozilla ανακοίνωσε τους νέους συνεργάτες της για το project, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Alcatel και ZTE, για την κατασκευή των πρώτων συσκευών με επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon, και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, Sprint και Telefonica για τη διανομή τους.

[via Mozilla]

Advertisements