MARS Helicopter: Έτοιμο για τον πλανήτη Άρη μετά τις επιτυχημένες δοκιμές της NASA

Πέρυσι είχαμε τα αποκαλυπτήρια του μινι ελικοπτέρου - drone της NASA που θα ενσωματωθεί στην αποστολή MARS 2020 και η Διαστημική Υπηρεσία αποδεικνύει από τώρα ότι είναι έτοιμο να τα φέρει εις πέρας στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη Άρη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του project, Mimi Aung, την επόμενη φορά που θα πετάξει το ελικόπτερο, αυτό θα συμβεί όταν θα βρίσκεται στον πλανήτη Άρη. Το αυτόνομο όχημα αναμένεται ότι θα βοηθήσει τη NASA να εντοπίσει νέες τοποθεσίες για πιθανές εξερευνήσεις, αλλά και να χαρτογραφήσει τις διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μελλοντικά rovers για να φτάσουν σε αυτές.

Ακόμη, από τις επιδόσεις του ελικοπτέρου θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις αλλαγές που ίσως χρειαστεί να γίνουν στον σχεδιασμό μελλοντικών ιπτάμενων οχημάτων τόσο για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, όσο και άλλων πλανητών ή δορυφόρων.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο ζυγίζει μόλις 1.8kg και διαθέτει 4 έλικες με μήκος κάτι παραπάνω από 1m ο καθένας. Στο κέντρο του υπάρχει ένα μικρό κουτί - πυρήνας που ενσωματώνει μια κάμερα με τον φακό της στραμμένο προς τα κάτω, ενώ η τροφοδοσία του γίνεται με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών. Η προστασία από τη δραματική πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνεται από έναν εσωτερικό θερμοπομπό.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η δοκιμή του MARS Helicopter πραγματοποιήθηκε στον προσομοιωτή του εργαστηρίου JPL σε έναν θάλαμο κενού μήκους 7.62m. Οι επιστήμονες της NASA προετοίμασαν κατάλληλα το θάλαμο αφαιρώντας όλο το άζωτο, το οξυγόνο και άλλα αέρια στοιχεία, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσαν διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το κύριο συστατικό της αραιής ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη. Στο θέμα της βαρύτητας κατάφεραν να μειώσαν κατά 2/3 την αντίστοιχη δύναμη που ασκείται στη Γη.

Στις δύο δοκιμαστικές πτήσεις του MARS Helicopter μπόρεσαν να σηκώσουν το σκάφος σε ύψος περίπου 5cm, το οποίο είναι αρκετό σύμφωνα με τους υπόλογισμούς τους για να πετάξει αυτόνομα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη.

Η αποστολή MARS 2020 θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 και αν όλα πάνε καλά, θα φτάσει στον πλανήτη Άρη το Φεβρουάριο του 2021.

[via]

Loading