Νέο software από την Αυστραλία επιτρέπει κλήσεις από κινητό τηλέφωνο χωρίς να υπάρχει σήμα!

Αυστραλοί επιστήμονες δημιούργησαν λογισμικό το οποίο ενσωματώνει τις λειτουργίες των πύργων κινητής τηλεφωνίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν τα τηλέφωνα μεταξύ τους ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καθόλου μετάδοση σήματος!

Η τεχνολογία που δημιουργήθηκε στο University of Adelaide Flinders, χρησιμοποιεί ένα WLAN (το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για φωνητική μετάδοση στο Ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ένα κεντρικό server), και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε περιοχές της κεντρικής Αυστραλίας όπου δεν υπάρχει καθόλου σήμα, τόσο από κεραίες όσο και από δορυφόρους.

Το σήμα μεταξύ των τηλεφώνων προς το παρόν περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, αλλά με την προσθήκη νέων συσκευών και μικρών αναμεταδοτών, το εύρος θα επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις ενώ και η ποιότητα του ήχου θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο καθηγητής Paul Gardner-Stephen που ηγείται του προγράμματος, δήλωσε στο ABC Radio Australia:

Με χρήση του WiFi που διαθέτουν τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα μπορούμε να αναμεταδόσουμε τη φωνή με ένα τρόπο που δεν χρειάζεται κεντρικός server. Το σύστημα δημιουργεί αυτόματα ένα δίκτυο κινητών τηλεφώνων χρήσιμο σε καταστροφικές περιπτώσεις, όπως είναι οι σεισμοί, όπου μπορεί να διαλυθούν οι κεραίες. Άλλωστε, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι στις καταστροφές οι πρώτοι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν είναι οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι και οι αρχές του τόπου, οπότε στόχος είναι η εύκολη επικοινωνία μέσα σε λίγα λεπτά και όχι μετά απο 2 ή 3 ημέρες, κάτι που θα σώσει ακόμα περισσότερες ζωές

Advertisements

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science, Technology and tagged , . Bookmark the permalink.