Ο CEO της Nvidia, Jen-Hsun Huang, αποκάλυψε εχτές σε εκδήλωση της εταιρίας, μερικές πρώτες λεπτομέρειες για δύο μελλοντικούς επεξεργαστές γραφικών (GPU), τους Kepler και Maxwell, οι οποίοι αναμένεται ότι θα είναι έτοιμοι το 2011 και 2013 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Juang, ο Kepler GPU είναι θα κατασκευαστεί με τη διαδικασία των 28nm, και θα αποδίδει 3-4 gigaflops/watt (3-4 φορές αποδοτικότερος από τον σημερινό Fermi), ενώ ο Maxwell GPU θα εκτοξεύσει την απόδοση σε 16 gigaflops/watt (16x καλύτερος από τον Fermi). Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Ο Fermi είναι μόνο η αρχή. Η άφιξη του Maxwell θα σημαίνει απόδοση 16 gigaflops/watt, άρα 16 φορές περισσότερο από τον Fermi. Συνεχώς μαθαίνουμε για νέες τεχνικές και τεχνολογίες για να φέρουμε την 'ταχύτητα του φωτός' στα προϊόντα της εταιρίας μας. Θα μπορούσατε να πείτε ότι έχουμε φανατιστεί με τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ανά watt. Είναι ξεκάθαρο ότι με τους Kepler και Maxwell κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, ενισχύουμε τις δυνατότητες του GPU έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να περιορίζει ή να μπλοκάρει τον επεξεργαστή CPU"

Εξάλλου, ο Huang δήλωσε ότι η Nvidia έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του επεξεργαστή Nvidia Tegra 3, και ήδη έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του Tegra 4! Δυστυχώς, δεν ανέφερε χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες για τους νέους επεξεργαστές, και το κατά πόσο καλύτεροι είναι από τον Tegra 2.

Ο στόχος είναι η κυκλοφορία ενός νέου επεξεργαστή Tegra κάθε χρόνο, και ενός νέου GPU κάθε δύο χρόνια, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορούν οι κατασκευαστές υπολογιστών να απορροφήσουν τα προϊόντα της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

[πηγή wwwery]
Advertisements