Παρειδωλία: Βλέπουν οι υπολογιστές τα πρόσωπα το ίδιο με εμάς;

pareidolia

Ένα πολύ γνωστό φαινόμενο το οποίο όλοι μας έχουμε ζήσει αφορά την έμφυτη τάση του ανθρώπου να βλέπει πρόσωπα σε κάθε αντικείμενο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιστημονικά παρειδωλία και για χάριν του έχει δημιουργηθεί ολόκληρο group στο Flickr στο οποίο ο καθένας μπορεί να ανεβάσει τέτοιες φωτογραφίες.

Το group ονομάζεται “Hello Little Fella!” και ο Greg Borenstein αποφάσισε να ελέγξει εάν ένας υπολογιστής βλέπει τα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο με εμάς. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησε ένα ειδικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων “FaceTracker” και τα αποτελέσματα τα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του.

Γενικά, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν αμφιλεγόμενο. Υπήρχαν αρκετές φωτογραφίες όπου ο υπολογιστής συμφωνούσε με αυτό που έβλεπε και ο άνθρωπος. Για παράδειγμα:

Σε άλλες περιπτώσεις, ο υπολογιστής έβρισκε μόνο ένα μέρος αυτών που βλέπαμε. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνούσε στα μάτια αλλά να «έχανε» τη μύτη ή το στόμα. Ή και το αντίστροφο:

Τέλος, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου ο υπολογιστής έβρισκε εντελώς διαφορετικά πρόσωπα που δεν θα τα φανταζόμασταν ποτέ:

Γενικά, πολύ ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της έρευνας του Borenstein. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

 

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Technology. Bookmark the permalink.

Comments are closed.