Η νέα μόδα του Facebook έχει για τα καλά εισχωρήσει στις ζωές μας και μας ωθεί μέσω μιας ακατανόητης, εσωτερικής επιθυμίας στο να δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την καθημερινότητά μας, χωρίς ενδοιασμό, στην τρομακτικά μεγάλη κοινωνία των μελών του. Παραβλέπουμε όμως τις αρνητικές συνέπειες, που ενδέχονται να επέλθουν με την συνεχή γνωστοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

The Fridge

Για να μην εκτίθενται, με σοβαρούς κινδύνους, τα δεδομένα μας στον παγκόσμιο διαδικτυακό πληθυσμό, μπορούμε να επιλέξουμε το «The Fridge» («Το Ψυγείο»), ένα ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, υποστηριζόμενο από την YCombinator, που υπόσχεται εμπειρία ανάλογη με το Facebook, σε κοινωνικές ομάδες με περιορισμένο αριθμό μελών.

Η λειτουργία του «The Fridge» βασίζεται στον διαχωρισμό ομάδων, για μια πιο ασφαλή και ευχάριστη επικοινωνία. Έτσι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να αποστέλλει μηνύματα, να σχολιάζει, να δημοσιεύει φωτογραφίες, να δείχνει την προτίμησή του σ’ ότι τον ενδιαφέρει (μέσω του «Like») και να μοιράζεται πληροφορίες στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης  ομάδας χρηστών που έχει δημιουργήσει ή έχει δεχτεί πρόσκληση για να ενταχθεί.

Ο σχηματισμός ομάδας (group) δεν είναι καθόλου περίπλοκο θέμα. Πολύ απλά ο χρήστης πραγματοποιεί εγγραφή στο δίκτυο, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση, στη συνέχεια εισάγει το όνομα της ομάδας που επιθυμεί να δημιουργήσει, ακολούθως αποστέλλει στα φιλαράκια του την ηλεκτρονική ιδιωτική διεύθυνση της ομάδας του και αφού συνδεθούν όλοι, αρχίζει η διασκέδαση!

Τα μέλη του συγκεκριμένου κοινωνικού ιστότοπου αποκτούν το δικό τους προφίλ μέσα στο γενικότερο προφίλ της ομάδας τους, στον τοίχο του οποίου μπορούν άλλα μέλη του «The Fridge» να γράψουν τα σχόλιά τους και να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες τους. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις ή να αναζητήσεις κάποιον στο «The Fridge» είναι με το να προσχωρήσεις σε άλλες ομάδες. Οι αιτήσεις για «φίλους», όπως συμβαίνει στο Facebook, είναι αχρείαστες, καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη για νέες ουσιαστικές φιλίες μέσα στο site.

Πλεονέκτημα για το «The Fridge» είναι ότι προσφέρει μια λειτουργία, αντίστοιχη με το Posterous, για την δημοσίευση καινούριων δεδομένων. Τα μέλη του site έχουν την δυνατότητα να στείλουν οτιδήποτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση μιας άλλης ομάδας, για να δημοσιευτεί στον «τοίχο» της κεντρικής σελίδας της.

The Fridge

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση που έγινε για την YCombinator, το Fridge είτε κατά λάθος είτε από έλλειψη σοβαρότητας παρουσίαζε ένα άνδρα να  καπνίζει παράνομες ουσίες θέλοντας λανθασμένα να μεταφέρει το μήνυμα για τα πλεονεκτήματα που έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία σε αντίθεση με το Facebook. Το μήνυμα πιο συγκεκριμένα έλεγε: αν στείλεις αυτή την εικόνα στο Facebook θα έχεις μπελάδες, αν την στείλεις όμως στο The Fridge εσύ και οι κολλητοί σου φίλοι θα χαμογελάτε από ικανοποίηση ανενόχλητοι.

Τελειώνοντας, οφείλουμε να ενεργούμε με επίγνωση στον χαώδη κόσμο του διαδικτύου και να προφυλάσσουμε την ταυτότητά μας. Το «The Fridge» αποτελεί μια πιο σίγουρη και αξιόπιστη επιλογή στην κοινωνικοποίησή μας στο Internet. Ας μπούμε, τότε, στο «Ψυγείο» και ας δοκιμάσουμε τα «αγαθά του».

[πηγή Mashable]
Advertisements