Ερευνητές διέλυσαν το ρεκόρ λειτουργίας κβαντικού υπολογιστή σε θερμοκρασία δωματίου

qubit

Η έρευνα για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, αν και ακόμα αργεί η ημέρα που θα τους δούμε διαθέσιμους ως καταναλωτικά προϊόντα. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι απαιτούνται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στο απόλυτο μηδέν −273.15°C) για να διατηρηθούν τα κβαντικά bits (qubits) στην επιθυμητή κατάσταση υπέρθεσης (ταυτόχρονα σε θέση 1 και 0, ενώ ένα κλασικό bit βρίσκεται ή σε 1 ή σε 0).

Πώς δουλεύουν οι κβαντικοί υπολογιστές; [Video]

Όμως, μια νέα εξέλιξη ίσως εκτοξεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία βιώσιμου κβαντικού υπολογιστή ως καταναλωτικό προϊόν, καθώς ερευνητές του University of Oxford κατάφεραν να διατηρήσουν “ζωντανό” έναν κβαντικό υπολογιστή για 39 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, χρησιμοποιώντας φώσφορο ως κβαντικό μέσο και εφαρμόζοντας μαγνητικό πεδίο που εξανάγκασε το πυρηνικό σπιν του φωσφόρου να αλλάζει κατάσταση από “πάνω” σε “κάτω” με τέτοια ταχύτητα, ώστε να βρίσκεται και στις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα.

Η προηγούμενη επίδοση για λειτουργία κβαντικού υπολογιστή σε θερμοκρασία δωματίου ήταν μόλις 3 λεπτά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, χρειάζεται μόλις 0.00001sec για να γυρίσει το πυρηνικό σπιν του φωσφόρου από κατάσταση 1 σε 0, άρα θεωρητικά μπορούν να γίνουν 2 εκατ. υπολογισμοί μέχρι να “πέσει” η κατάσταση υπέρθεσης κατά 1%! Σε απλή γλώσσα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απόδοση και ταχύτητα συγκριτικά με τους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές (άρα θα παίζει σίγουρα το Crysis…).

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πραγματα εξελίσσονται ραγδαία, όμως, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να διευθετηθούν πολλά ζητήματα για να έχουμε μια εμπορική συσκευή μέσα στα επόμενα χρόνια.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science, Technology. Bookmark the permalink.