Μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 100Tbps μέσω μίας οπτικής ίνας!

Στη χώρα μας μπορεί ακόμα να παιδευόμαστε με αργές συνδέσεις και συνεχή προβλήματα στα "κυβερνοδίκτυα" μας, αλλά ο κόσμος προχωρά με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ερευνητές της NEC και του NICT (National Institute of Information and Communication Technology) στο Τόκυο, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 100Tbps (terabit per second) διαμέσου μίας και μόνο οπτικής ίνας! Αυτό σημαίνει μεταφορά δεδομένων από 250 δισκάκια Blu-ray διπλής όψεως σε μόλις ένα δευτερόλεπτο!

Η νέα αυτή οπτική ίνα χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες για το διαχωρισμό του οπτικού φάσματος σε διακριτά κανάλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων σε διαφορετικές συχνότητες, με αποτέλεσμα την επίτευξη πολύ μεγαλύτερου εύρους (bandwidth).

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του NEC επέτυχαν ταχύτητα 101.7Tbps και μετέφεραν την πληροφορία με οπτική ίνα μήκους 165χλμ, ενώ οι ερευνητές του NICT 109Tbps.

Λογικά θα αργήσουμε πολύ να δούμε τέτοιες ταχύτητες σε καθημερινή χρήση, αλλά οι νέες οπτικές ίνες θα βρούν σίγουρα εφαρμογή σε τεράστια κέντρα δεδομένων, όπως είναι αυτά των Google και Facebook.

[πηγή Engadget]
Loading