Ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία τι κρύβεται πίσω από τη φαλάκρα και το γκριζάρισμα

Ανά τους αιώνες υπήρχαν πάντοτε κομπογιαννίτες που έπειθαν τον κοσμάκη ότι έχουν βρει το "φάρμακο κατά της φαλάκρας", αλλά μέχρι σήμερα ούτε καν η επιστήμη δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα εκατομμυριών ανθρώπων, πέραν των κλασικών εναλλακτικών (εμφυτεύσεις, laser κλπ.). Τώρα, όμως, ίσως έχουμε έρθει λίγο πιο κοντά στην αντιμετώπιση της φαλάκρας χάριν σε μια τυχαία ανακάλυψη των ερευνητών του τμήματος Ιατρικής του University of Texas.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές δερματολόγοι του τμήματος μελετούσαν μια σπάνια μορφή καρκίνου και ανακάλυψαν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των τριχών του κεφαλιού, αλλά και τον μηχανισμό που τις μετατρέπει σε γκρίζες.

Ως αντικείμενο μελέτης είχαν την πρωτεΐνη KROX20 και παρατήρησαν ότι τα δερματικά κύτταρα που την παράγουν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της τρίχας, καθώς όταν την αφαίρεσαν από τα πειραματόζωα (ποντίκια) σταμάτησε ταυτόχρονα και η ανάπτυξη νέων τριχών. Επίσης, παρατήρησαν ότι το γονίδιο SCF (βλαστοκυτταρικός παράγοντας) είναι απαραίτητο για τον χρωματισμό των μαλλιών, καθώς μετά την αφαίρεση του είδαν το τρίχωμα των πειραματόζωων να γίνεται λευκό.

Στο άμεσο μέλλον οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πως μεταβάλλεται η παραγωγή της πρωτεΐνης KROX20 και τι είναι αυτό που επηρεάζει το γονίδιο SCF έτσι ώστε να μη λειτουργεί όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να βρουν τον τρόπο να "ξυπνήσουν" τις λειτουργίες τους για να θεραπεύσουν τις φαλάκρες και τους γκριζομάλληδες...

[via]

Loading