Οι πράκτορες του FBI φαίνεται ότι κρατούν ακόμα έναν υποτιθέμενο Ρώσο κατάσκοπο, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για φαινόμενα βιομηχανικής και τεχνολογικής κατασκοπίας. Όμως αυτή τη φορά εμπλέκεται στο παιχνίδι η Microsoft...

Ο φερόμενος ως 12ος κατάσκοπος, Alexey Karetnikov, ήταν υπάλληλος της Microsoft στα κεντρικά γραφεία της στο Redmond της Washington. Σύμφωνα με την Washington Post, απελάθηκε στη Ρωσία μετά από δικαστική εντολή που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ενώ αναφέρεται ότι ήταν σε πρώιμο στάδιο κατασκοπίας και δεν πρόλαβε να πάρει κάποια χρήσιμη πληροφορία.

Σύμφωνα με το προφίλ του Karetnikov στο Facebook, ήταν μέλος της ομάδας Software Design Engineer in Test της Microsoft, η οποία εξετάζει τον κώδικα που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Microsoft.

Το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων, γνωστό και ως Illegals Program, έχει αποκτήσει φήμη μετά από τη σύλληψη 10 μελών του στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Όλοι εργάζονταν με ψεύτικες ταυτότητες, σε κανονικές δουλειές (αρκετοί στον τομέα της τεχνολογίας) και μερικοί είχαν ακόμα και οικογένεια. Μία υποτιθέμενη κατάσκοπος, η Tracey Foley, εργαζόταν για την μεσιτική εταιρία Redfin, ενώ μία άλλη, η Anna Chapman, βρισκόταν στο επιχειρηματικό προσκήνιο της Νέας Υόρκης και διέθετε ιστοσελίδα με ενοικιάσεις διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με την Washington Post, ίσως υπάρχουν και άλλα μέλη στην υπόθεση, ενώ οι πρώτοι 10 συλληφθέντες έχουν ήδη απελαθεί στη Ρωσία, σε μία ανταλλαγή "σημαντικών" κρατουμένων, ενώ ο 11ος κατάσκοπος παραμένει ασύλληπτος.

Πάντως, απλά κάνοντας τις δικές μας υποθέσεις, κατά τα φαινόμενα βλέπουμε μία προσπάθεια κλοπής υψηλής τεχνολογίας που παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές περιόδους, αλλά φαντάζομαι είναι δύσκολο να προκαλέσεις κακό με κάποιο προϊόν τεχνολογίας, αρκεί φυσικά να μην έχει πολεμική εφαρμογή. Ποιος ξέρει...

Advertisements