Το θαλασσινό νερό γίνεται πόσιμο με τη βοήθεια του "μαγικού" γραφενίου

Το γραφένιο εξελίσσεται σε "μαγικό υλικό" σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση πολύ σοβαρών προβλημάτων της σύγχρονης εποχής, αν και μέχρι στιγμής όλες οι λύσεις έχουν μείνει σε θεωρητικό ή εργαστηριακό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουμε διαβάσει για μπαταρίες, ακουστικά, λαμπτήρες, προφυλακτικά κ.ά., αλλά η τελευταία είδηση που μας έρχεται αφορά πιθανότατα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ανθρωπότητας: το πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές του University of Manchester δημοσίευσαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Nanotechnology την έρευνα τους για την κατασκευή ειδικού κόσκινου από γραφένιο, το οποίο θα φιλτράρει το θαλασσινό νερό για να το μετατρέπει σε πόσιμο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την τεράστια σημασία της έρευνας για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rahul Nair, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν τόσο ξεκάθαρα αποτελέσματα για τη χρήση μεμβρανών οξειδίου του γραφενίου στην αφαλάτωση του νερού και μάλιστα είναι άκρως ρεαλιστική η δυνατότητα μαζικής παραγωγής τους.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται αυτές οι μεμβράνες ως φίλτρα. Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν επιδείξει τη δυνατότητα διαχωρισμού αερίων και διήθησης του νερού, αλλά όχι για το κοινό αλάτι επειδή απαιτούνται πολύ μικρότερα κόσκινα. Η χρήση, όμως, μικρότερων μεμβρανών οξειδίου του γραφενίου δεν απέδιδε ικανοποιητικά επειδή όταν βυθίζονται στο νερό "φουσκώνουν" με αποτέλεσμα να διέρχονται από τους πόρους άλατα μικρότερου μεγέθους. Οι ερευνητές του University of Manchester βρήκαν τη λύση επικαλύπτοντας τις μεμβράνες με εποξική ρητίνη σταματώντας τη διόγκωση τους.

Αρκετά ελπιδοφόρα τα μηνύματα από τις έρευνες, αλλά όπως και κάθε άλλη φορά, ακόμη βρισκόμαστε σε εργαστηριακό επίπεδο.

[via]

 

Loading