Samsung Galaxy S4: Η πρώτη μας επαφή με τη ναυαρχίδα της Samsung

Galaxy S4

Το TechGear.gr παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση της Samsung για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου Galaxy S4 στην Ελλάδα όπου και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη συσκευή και να «παίξουμε» με τις νέες δυνατότητες που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στο λογισμικό.

To Galaxy S4 είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για να «υπηρετεί τον άνθρωπο και την καθημερινότητα», μια συσκευή στην οποία «διατηρήθηκε η ταυτότητα του S3» όπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι άνθρωποι της Samsung και εξελίχθηκε στο S4 στηριζόμενη σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

Διασκέδαση

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς στο S4 είναι η οθόνη 5 ιντσών Full HD 1920 x 1080 τεχνολογίας Super Amoled στα 441ppi που ανταποκρίνεται και στο άγγιγμα με γάντια. Η συσκευή διαθέτει, επίσης, δύο κάμερες που περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες λειτουργίες, όπως το Dual Shot που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τις δύο κάμερες ώστε να βρίσκεστε πάντα μέσα στο πλάνο και το Sound & Shot που επιτρέπει την καταγραφή έως 9 δευτερολέπτων ήχου σε μια φωτογραφία (το αποτέλεσμα μπορεί να αναπαραχθεί μόνο στο S4 προς το παρόν).

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι τα Story Albums, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε συλλογή φωτογραφιών και να τις εκτυπώσετε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία της Samsung που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα!

Επαφή

Ο δεύτερος πυλώνας του S4 είναι η επικοινωνία τόσο με άλλες συσκευές όσο και με ανθρώπους. Η λειτουργία Group Play επιτρέπει το διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ δύο ή περισσότερων S4 αλλά και άλλων δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, το γνωστό Asphalt 7 θα υποστηρίζει multiplayer mode μέχρι 8 άτομα! Το Group Play θα υποστηρίζεται στο Galaxy S4 αν και ενδέχεται να δοθεί με αναβάθμιση και στο SIII.

To δεύτερο σκέλος αφορά την εφαρμογή S Translator, έναν online μεταφραστή κειμένου με υποστήριξη speech-to-text για ξένες γλώσσες (δεν υποστηρίζονται Ελληνικά και ούτε υπάρχει στο πλάνο από όσο ενημερωθήκαμε) για να μπορέσετε να επικοινωνείτε όταν βρίσκεστε σε μια χώρα του εξωτερικού. Εδώ η Samsung διαφημίζει ότι το S Translator μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς σύνδεση στο Internet κάτι που είναι εν μέρει παραπλανητικό αφού ο μόνος τρόπος να το χρησιμοποιήσεις offline είναι μέσα από μια μεγάλη ομολογουμένως συλλογή προ-κατασκευασμένων φράσεων που χωρίζονται σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, στην κατηγορία Transportation->Taxi θα βρείτε την ερώτηση 'που μπορώ να βρω ταξί' που μπορείτε να μεταφράσετε από και σε όποια γλώσσα υποστηρίζεται από τη συσκευή.

Ελευθερία

Εδώ κρύβεται όλο το ζουμί του S4 με τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες: αυτές του Air Gesture/Air View και του Smart Scroll/Pause. Με το Air Gesture μπορείτε για παράδειγμα να απαντάτε σε κλήσεις, να περιηγηθείτε στον browser μεταξύ καρτελών και στις φωτογραφίες στο άλμπουμ της κάμερας και να αλλάξετε τραγούδια με την κίνηση του χεριού σας. Με το Air View μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση περιεχομένου, όπως φωτογραφίες και e-mails, με άνεση ακόμα και με γάντια.

Το Smart Scroll επιτρέπει στον χρήστη το διάβασμα κειμένου είτε με την κίνηση του κεφαλιού είτε με το κούνημα της συσκευής. Το Smart Pause χρησιμεύει κατά την προβολή ενός βίντεο όταν απομακρύνετε το κεφάλι σας από την οθόνη το βίντεο σταματάει αυτόματα! Όλες αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα με swipe down από την κορυφή με δύο δάχτυλα στην οθόνη της συσκευής.

Φροντίδα

Ο τελευταίος πυλώνας είναι η φροντίδα στο οποίο περιέχονται ορισμένες εφαρμογές της Samsung αναφορικά με την υγεία. Συγκεκριμένα, η συσκευή περιλαμβάνει βηματόμετρο, αισθητήρες για την μέτρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας και θερμιδομετρητή. Μάλιστα, θα κυκλοφορήσουν και μερικά αξεσουάρ: το S band που θα συγχρονίζει τα δεδομένα μέσω bluetooth με τη συσκευή και θα λειτουργεί και ως sleep tracker, ένα καρδιομετρητής και μια ζυγαριά.

Τέλος, η τεχνολογία Adapt Display/Sound λειτουργεί ουσιαστικά ως προφίλ με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς διαφορετικά περιβάλλοντα χρήσης για την οθόνη και τον ήχο ανά εφαρμογή ή άλλες συνθήκες.

Ελλάδα

Γενικά το Galaxy S4 είναι μια προσεγμένη συσκευή που σχεδιαστικά δεν διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχό του και δεν εντυπωσιάζει με την ποιότητα κατασκευής αλλά αναμένεται να ικανοποιήσει με τις δυνατότητες του στο software κομμάτι. Όσον αφορά την διαθεσιμότητα της συσκευής στην Ελλάδα μαθαίνουμε ότι το λανσάρισμά της εξαρτάται ουσιαστικά από το Πάσχα και θα είναι είτε στα τέλη Απριλίου είτε στις αρχές Μαΐου αλλά πάντα ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η τιμή του Galaxy S4 διαμορφώνεται στα 739€ για την έκδοση των 16GB με microSD - δεν θα διατεθούν οι εκδόσεις των 32GB και 64GB εξαιτίας έλλειψης ζήτησης όπως μας είπαν - σε λευκό και μαύρο και το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει είναι το i9505 με επεξεργαστή quad-core Snapdragon και υποστήριξη LTΕ. Αυτό είναι και το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη και στην πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου και όχι η έκδοση με τον οκταπύρηνο Exynos, η οποία υποστηρίζει δίκτυα 3G και ενδεχομένως να μην είναι συμβατό στην Ελλάδα. Πάντως, όσοι απογοητευτήκατε από αυτό το γεγονός να σημειώσουμε ότι στα χαρτιά μπορεί ο Exynos να είναι οκταπύρηνος (2x4 πυρήνες) αλλά δεν χρησιμοποιούνται ποτέ και οι 8 παρά μόνο ανά τετράδα ανάλογα με την εφαρμογή που τρέχει εκείνη τη στιγμή.

This slideshow requires JavaScript.

Loading