Samsung Galaxy Tab 3 Review

samsung_gt3_8

Είχαμε στα χέρια μας το Samsung Galaxy Tab 3 10.1 για μερικές ημέρες, τότε που όλοι ήταν διακοπές κι εμείς στην πόλη. Οι πρώτες εντυπώσεις; Ελαφρύ για το μεγεθός του, κάτι που το κάνει πολύ ευχάριστο σε πολύωρη χρήση. Η ποιότητα του ήχου είναι κάτι που μας εντυπωσίασε επίσης, στερεοφωνικός με δυνατότητες surround, ιδανικός για ταινίες και YouTube βίντεο.

Στα αρνητικά θα βάζαμε την ποιότητα της οθόνης, η οποία είναι καλή αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές που έχουμε συνηθίσει σε high end συσκευές με AMOLED, Retina κτλ. Επιπλέον, σε συνθήκες έντονου φωτισμού, η ορατότητα δεν είναι ικανοποιητική. Φυσικά όλα αυτά είναι σχετικά γιατί αν χρησιμοποιείτε μόνο το SGT3 τότε δεν υπάρχει κάποια σύγκριση… και η οθόνη είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική. Μην ξεχνάμε ότι μια οθόνη με πολύ υψηλότερη ανάλυση, περισσότερη φωτεινότητα και αντίθεση αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη μπαταρία για να έχουμε ικανοποιητική αυτονομία. Αυτό με τη σειρά του αναιρεί ένα από τα σημαντικότερα ατού του SGT3, το βάρος του.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν από το Samsung Galaxy Tab 2; Όχι πάρα πολλά από ότι φαίνεται. Έχουμε την ίδια οθόνη ανάλυσης 1280×800 (146dpi), μνήμη 1GB, και χωρητικότητες 16 και 32GB, παραμένει επίσης και ο αισθητήρας IR (υπέρυθρες) για να το χρησιμοποιείτε ως τηλεκοντρόλ για την τηλεόρασή σας (υποστηρίζονται οι περισσότερες τηλεοράσεις της αγοράς). Ουσιαστικά έχουμε αλλαγές στον επεξεργαστή ο οποίος είναι πλέον διπύρηνος στα 1,6GHz (Intel Z2560) και φυσικά στο λειτουργικό σύστημα. Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας έτρεχε την έκδοση Android 4.2.2  Jelly Bean.

Τα θετικά: 

  1. Πολύ ελαφρύ, λεπτό με καμπύλες κάτι που το κάνει πολύ βολικό στο κράτημα
  2. Επεκτάσιμο άμεσα με μια κάρτα μνήμης microSD
  3. Στερεοφωνικός ήχος
  4. Android 4.2.2

Τα αρνητικά

  1. Πλαστική κατασκευή
  2. Έλλειψη οθόνης υψηλής ανάλυσης
  3. 1GB RAM

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μερικές από τις λειτουργίες του SGT3.

Κάμερα

Ένα από τα χαρακτηριστικά τα οποία εξ αρχής φαίνονται ξεπερασμένα είναι η ανάλυση της κάμερας του Galaxy Tab 3. Με μόλις 3,2 Megapixels η κύρια του κάμερα δύσκολα στέκεται απέναντι στον ανταγωνισμό. Όπως έχουμε πει, όμως, πολλές φορές στο Techgear.gr, τα megapixels δεν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ουσιαστικά ακόμα και τα 3,2 Megapixels είναι αρκετά για περιστασιακές λήψεις με ένα Tablet 10,1 ιντσών. Η λειτουργία της κάμερας σε ένα tablet είναι έτσι κι αλλιώς συμπληρωματική και η χρήση της περιστασιακή.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την κάμερα. Υπάρχει η υποστήριξη για μερικά φωτογραφικά εφφέ (τα βλέπετε παρακάτω στην εικόνα), μπορείτε να “τραβήξετε” φωτογραφίες με ηχητικές εντολές (π.χ. Cheese, Captuer) και να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό ζουμ. Η έλλειψη φλας και ο μικρός αισθητήρας κάνει τις λήψεις σε σκηνές με χαμηλή φωτεινότητα σχεδόν αδύνατες… πρακτικά έχουμε κατακόρυφη πτώση της ποιότητας. Η ποιότητα των φωτογραφιών στο φως της ημέρας είναι ικανοποιητικές όπως θα δείτε και στα δείγματα που έχουμε παρακάτω.

photo_effects

 

photo_digitalzoom

Επιπλέον υπάρχει η υποστήριξη για λήψη βίντεο. Εδώ έχουμε μέγιστη ανάλυση τα 720p (λογικό με μόλις 3,2MP αισθητήρα). Και στο βίντεο η ποιότητα είναι ικανοποιητική για αυτές τις λίγες στιγμές που θα θελήσετε να τραβήξετε βίντεο.

Γενικά η χρήση ενός tablet για λήψη φωτογραφιών και βίντεο αποτελεί λύση ανάγκης, και κανένα tablet της αγοράς δεν έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Δείτε μερικά δείγματα φωτογραφιών:

Λειτουργικό σύστημα – Περιβάλλον

Αυτή τη φορά η Samsung κάνει τη διαφορά και δεν παραγεμίζει το Tab 3 με widgets και εφαρμογές, ενώ κράτησε την πλειοψηφία των καινοτομιών του νέου TouchWiz UI για τη σειρά Note. Φυσικά, βρήκαμε προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές τρίτων, όπως Dropbox και Flipboard, μαζί με τις standard Google apps της έκδοσης Android 4.2.2 Jelly Bean.

Παρόλα αυτά, δε λείπουν μερικές έξτρα πινελιές όπως το Driving Mode, μια λειτουργία που παρέχει φωνητικές ενημερώσεις στον οδηγό ή ο προγραμματισμός του συστήματος ειδοποιήσεων, έτσι να εμφανίζονται από συγκεκριμένες εφαρμογές ή να μην εμφανίζονται καθόλου συγκεκριμένες ώρες.

Συμπέρασμα και ανταγωνισμός

Γνωρίζοντας την εξέλιξη της Samsung στο χώρο των Smartphones όπου μας έχει προσφέρει κορυφαίες υλοποιήσεις στην αιχμή της τεχνολογίας (και σε επίπεδο software αλλά και σε hardware) θα περιμέναμε το νέο Galaxy Tab 3 να ήταν πιο επιθετικό σε αυτή την κατηγορία τιμής. Παρόλο που τα περισσότερα χαρακτηριστικά είναι ικανοποιητικά, δεν υπάρχει κάτι το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει. Θα ήταν ωραία να είχαμε μια υψηλότερης ανάλυσης οθόνη, λίγο καλύτερη κάμερα (5MP / 1080p / LED Flash), μεγαλύτερης χωρητικότητα μπαταρία και πιο στιβαρή κατασκευή, κρατώντας πάντα το βάρος (όπου είναι και το πιο δυνατό του χαρακτηριστικό) κοντά στα 500γρ.

Αν είστε κάτοχος του Galaxy Tab 2, ίσως να μην αξίζει να αναβαθμίσετε. Αν ψάχνετε να αγοράσετε το πρώτο σας tablet, τότε το Galaxy Tab 3 μπορεί να είναι αρκετό για τις ανάγκες σας, κυρίως αν ενδιαφέρεστε για συσκευή με λειτουργικό Android.

About Yannis Elpidis

Computer hardware, electronics και φωτογραφία.
This entry was posted in Android, Featured, Reviews, Samsung, Tablets and tagged . Bookmark the permalink.