Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον φόρτο και την κατανάλωση ενέργειας που απαιτούν οι λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης στις φορητές συσκευές, η Samsung ανακοίνωσε επίσημα μια νέα μονάδα επεξεργασίας που απαιτεί μικρότερη επεξεργαστική ισχύ για να παρέχει μεγαλύτερη απόδοση και μάλιστα με οικονομικότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Η εταιρεία βάφτισε το νέο NPU ως "On-Device AI" και αναφέρει πως ενσωματώνει την τεχνολογία Quantization Interval Learning (QIL) για ακρίβεια στην πληροφορία, μεγαλύτερη ισχύ στην επεξεργασία Τεχνητής Νοημοσύνης και in-server deep learning. Σύμφωνα με τη Samsung, η νέα NPU θα προσφέρει ακρίβεια ακόμη και σε συσκευές με νευρωνικά δίκτυα 4-bit, είναι 8 φορές ταχύτερη και ο αριθμός των τρανζίστορ που απασχολούνται μειώνεται κατά 40 έως 120 φορές.

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες, με την ενσωμάτωση του νέου NPU στα smartphones της Samsung θα δούμε ταχύτερη αναγνώριση αντικειμένων, αλλά και ταχύτερη και ακριβέστερη βιομετρική πιστοποίηση (αναγνώριση ίριδας, δακτυλικού αποτυπώματος, προσώπου). Το θετικό είναι ότι όλες οι διεργασίες θα εκτελούνται απευθείας στη συσκευή του χρήστη, χωρίς επικοινωνία με κάποιον cloud server. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη καθυστέρηση, μικρότερη κατανάλωση ισχύος και ενέργειας, άρα και μικρότερο κόστος.

Εκτός από τα smartphones, η Samsung πιστεύει πως το νέο NPU θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας και σε αυτοοδηγούμενα οχήματα.

[Samsung]

Advertisements