Ερευνητές βρήκαν νέα μέθοδο για βρασμό νερού σε μόλις 1 picosecond!

terahertz_zap

Επιστήμονες του Hamburg Center for Free-Electron Laser Science στη Γερμανία ανακάλυψαν ίσως τον ταχύτερο τρόπο μεταφοράς ενέργειας μέχρι σήμερα, καθώς κατάφεραν να βράσουν σταγονίδιο νερού στους 600°C σε μόλις ένα picosecond (10−12sec)!

Η ιδέα βασίζεται στην κεραυνοβόληση του νερού με σύντομα και έντονα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεγάλου μήκους κύματος (μεταξύ microwave και υπέρυρθου), τα οποία ωθούν τα μόρια του νερού να δονούνται με μεγάλη ένταση και επιτυγχάνεται στιγμιαία βράση. Βέβαια, το νερό παραμένει σε αυτή την κατάσταση για λιγότερο από 1 millisecond προτού διασπαστούν τα μόρια του, αλλά και πάλι είναι αρκετός χρόνος για τη μελέτη των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τη στιγμιαία βράση.

Η μέθοδος αυτή αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από τους ερευνητές για να μελετήσουν πως η θερμότητα προκαλεί τον ανασυνδυασμό των μορίων για τη δημιουργία νέων ουσιών, αλλά για την καταγραφή αυτών των χημικών αντιδράσεων απαιτούνται απειροελάχιστα μικρές ακτίνες Χ και η κατασκευή του European X-ray Free-Electron Laser θα ολοκληρωθεί το 2015.

[via]

Advertisements

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science. Bookmark the permalink.