Επιστήμονες δημιουργούν πλαστικό που μπορεί να αναπλάθεται στο φως

plastic

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιου Μισσούρι των ΗΠΑ παρουσίασαν έρευνα σύμφωνα με την οποία ένα κομμάτι πλαστικού μπορεί να αλλάζει χρώμα όταν καταστρέφεται και μετά να αναγεννάται όταν εκτεθεί σε φως.

Το πλαστικό προσπαθεί ουσιαστικά να μιμηθεί την φύση με το να εκπέμπει ένα κόκκινο σήμα όταν καταστρέφεται και μετά να αναγεννάται όταν εκτεθεί σε ορατό φως ή θερμοκρασιακές αλλαγές.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη με την ανάπτυξη ενός πλαστικού με μοριακές συνδέσεις που ενώνουν τα χημικά που αποτελούν το συνηθισμένο πλαστικό. Μια γρατσουνιά ή χτύπημα «σπάει» αυτές τις συνδέσεις, οι οποίες αλλάζουν μορφή και χρώμα σε κόκκινο. Στη συνέχεια εάν εκτεθεί σε φως ή υποβληθεί σε θερμοκρασιακές μεταβολές ή αλλαγές σε pH οι συνδέσεις αναπλάθονται και το κόκκινο χρώμα φεύγει.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές απ’ ότι φαίνεται οπότε όσες φορές και να χτυπήσετε το τηλέφωνό σας αυτό θα γιατρεύεται διαρκώς.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με το πότε η τεχνολογία αυτή μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά και σε μελλοντικές συσκευές. Φαίνεται, όμως, ότι ίσως και να μην το δούμε ποτέ αφού η ομάδα του πανεπιστημίου ενδιαφέρεται κυρίως σε πλαστικά που αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μια κατάσταση που δεν είναι συνηθισμένη για κινητά.

[via TheVerge]

 

 

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Technology. Bookmark the permalink.

Comments are closed.